30 Σεπτεμβρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Οι μειώσεις φόρων που προωθεί η κυβέρνηση από το 2022 – Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Οι μειώσεις φόρων που θα αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα είναι στο βασικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο οποίος και αναμένεται να ξεδιπλωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν δημιουργήσει ένα βασικό σκαρίφημα και απομένει να διαπιστωθεί το πόσος είναι δημοσιονομικός χώρας που θα υπάρξει μέσα στο επόμενο έτος, έτσι ώστε να υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Το πιθανό είναι οι σχετικές ανακοινώσεις είναι υπάρξουν τον επόμενο μήνα και ως είθισται από του βήματος της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Στην κυβέρνηση έχουν δεσμευτεί ότι στα πλαίσια των αντοχών της οικονομίας, θα υπάρξει ένα νέο πακέτο μειώσεων φόρων, που μεταξύ των άλλων θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη.

Μεταξύ των βασικών μέτρων θα είναι μόνιμες μειώσεις φόρου από το 2022, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρξει οι σχετικός δημοσιονομικός χώρος.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ

Ψηλά στην ατζέντα είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, του συμπληρωματικού φόρου, των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ως δεδομένη θα πρέπει να θεωρηθεί η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν μέτρο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο ανάκαμψης.

Παράλληλα στο υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσουν να διευρύνουν την γκάμα των ελαφρύνσεων με την επέκταση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους δηλαδή και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί τόσο φέτος όσο και το επόμενο έχει «παγώσει» η εισφορά αλληλεγγύης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, και όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα και κινητές αξίες. Από το πάγωμα εξαιρέθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι καθώς τα εισοδήματα τους δεν μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.

Ας δούμε ποιος είναι ο βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα η εισφορά αλληλεγγύης έχει ανασταλεί για τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, από επιχειρηματική δραστηριότητα και από κεφάλαιο (ενοίκια, μερίσματα). Το μέτρο έχει ήδη τεθεί σε ισχύ και ήδη οι μισθωτοί έχουν δει αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές. Εξαιρούνται από την αναστολή, τα εισοδήματα από παροχή μισθωτών υπηρεσιών στο Δημόσιο και συντάξεις.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες θεωρείται εμβληματική κίνηση και δεν υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί στο μέλλον, αναφέρει ο ίδιος παράγοντας. Αντίθετα εκτιμάται ότι θα δώσει ισχυρά κίνητρα στους εργοδότες εντός του 2021 αλλά και το 2022. Σύμφωνα δε με τους οικονομολόγους, αποτελεί την πλέον ρεαλιστική και αποτελεσματική πολιτική για ενίσχυση της απασχόλησης, αύξησης του εισοδήματος των εργαζομένων, μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις και αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Διάφορα σενάρια εξετάζονται για τον ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο. Η κυβέρνηση επιθυμεί τη μείωση του κύριου φόρου κατά 8% καθώς και την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου. Εφόσον από την ένταξη νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προκύψουν περί τα 400 εκατ. ευρώ εξετάζεται είτε η πλήρης κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ ο συμπληρωματικός φόρος που πληρώνουν σήμερα τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται στο ποσό των 358 εκατ. ευρώ. Εφόσον το ποσό είναι περιορισμένο η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ κατά 50%. Στην περίπτωση που η μείωση αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα το κόστος ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ, ενώ στην περίπτωση που επεκταθεί και στα νομικά πρόσωπα το κόστος σχεδόν διπλασιάζεται.

Τη μείωση του φορολογικού συντελεστή ακόμα και 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική αλλά και για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις την επόμενη μέρα. Αν και τα κίνητρα που θα δοθούν θα διέπονται από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, το πλαίσιο θα είναι ευέλικτο χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

To άρθρο Οι μειώσεις φόρων που προωθεί η κυβέρνηση από το 2022 – Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ