25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Οι “Μουσικοί Ψυχής” στην 4η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής – Στην Τεχνόπολη Αθηνών, στις 6-7 Απριλίου 2024

Περισσότεροι από εκατό νέοι μουσικοί και τραγουδιστές που εμπνέονται από την προσωπικότητα της Δόμνας Σαμίου και τον πολύτιμο θησαυρό που άφησε ως παρακαταθήκη, θα μεταφέρουν στο σήμερα τους ήχους της παράδοσης

Ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, παρουσιάζουν ένα διήμερο γεμάτο τραγούδια και μουσικές με είκοσι μουσικά σχήματα από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, στις 6 & 7 Απριλίου 2024, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, με ελεύθερη είσοδο. Η 4η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής «ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ ΤΑ ΦΥΛΛΑ», θα έχει θέμα: «Φύση και παραδοσιακό τραγούδι».

Περισσότεροι από εκατό νέοι μουσικοί και τραγουδιστές που εμπνέονται από την προσωπικότητα της Δόμνας Σαμίου και τον πολύτιμο θησαυρό που άφησε ως παρακαταθήκη, μεταφέρουν στο σήμερα τους ήχους της παράδοσης. Μεταξύ των συγκροτημάτων απ’ όλη την Ελλάδα που θα βρεθούν στην Αθήνα, θα είναι και οι «Μουσικοί Ψυχής», που δημιουργήθηκαν πρόσφατα και έχουν στόχο να αναδείξουν την πλούσια μουσική παράδοση της Ευρυτανίας και της Ανατολικής Στερεάς.

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2023 από τους μουσικούς Θοδωρή Μάκκα (τραγούδι), Δήμο Στεργιάννη (κλαρίνο), Σάκη Καρακώστα (βιολί), Νίκο Χονδραλή (λαούτο και κιθάρα) και Δημήτρη Ρούσκα (κρουστά). Η δημιουργία των «Μουσικών Ψυχής» ήρθε ως επισφράγιση πολλών και καλών συνεργασιών μεταξύ τους, σε επαγγελματικές εμφανίσεις με δεξιοτεχνικές απαιτήσεις και σε δύσκολες συνθήκες, στις οποίες επιβεβαιώθηκε η κοινή αισθητική, η κοινή αγάπη για τη μουσική και ο σεβασμός στην παράδοση, έγραφαν τα Ευρυτανικά Νέα σε πρόσφατο αφιέρωμά τους στο συγκρότημα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Άλλοτε με ερμηνείες που πατούν γερά στους παλιούς μαστόρους τραγουδιστές και μουσικούς και άλλοτε με διάθεση πειραματισμού, ευφάνταστων διασκευών ή ακόμα και νέων συνθέσεων, τα νεανικά μουσικά σχήματα στην 4η Μουσική Συνάντηση συνθέτουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολυδιάστατο μουσικό μωσαϊκό, αντιπροσωπευτικό της πολύχρωμης εικόνας που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ο μουσικός χώρος που σχετίζεται με τις παραδόσεις του τόπου, καθώς και με το πώς αυτές αλληλεπιδρούν με παραδόσεις γειτονικών χωρών και με τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα.

Η 4η Μουσική Συνάντηση, ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι προηγούμενες τρεις συναντήσεις όπου περισσότεροι από πεντακόσιοι νέοι μουσικοί σε συγκροτήματα και χορωδίες έδωσαν το παρών με ενθουσιασμό και συγκινητικές ερμηνείες, έχει κεντρικό θέμα: «Φύση και Παραδοσιακό Τραγούδι». Στο μουσικό διήμερο θα ακουστούν παραδοσιακά τραγούδια που αναφέρονται στα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος και αναδεικνύουν τη βαθιά και άρρηκτη σχέση του ανθρώπου με τη Φύση, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση σε σχέση με περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι μουσικές παραδόσεις του τόπου μας άλλωστε, είναι το μουσικό και πολιτισμικό μας φυσικό περιβάλλον.

Συμμετέχουν τα συγκροτήματα:

6 Απριλίου 2024, 19:30

Αγράμπελοι

Αθάλη

Άσμα Cordis

Κουμπάρες

Μουσικοί Ψυχής

Μουχαμπέτια

Ορη-χάλκινοι

Ορχήστρα «1919»

Σαντούρια Αναγνωστηρίου Αγιάσου

Χορίαμβος Νέων

7 Απριλίου 2024, 19:30

Αιγαιοπελαγίτικη Ζυγιά

Ανατολικά της Μεσογείου Ensemble

Κιντέρια

Κοτζαμάν Band

Μπάντα Χάλκινων «Καραβάν Σεράι»

Μουσική Ομάδα +bAnda

Οι Βλάμηδες

Riturnella

Φωνητικό Σύνολο Κάλεσμα

Terra Melodia

Συμμετέχει η Χορωδία Δόμνα Σαμίου σε διδασκαλία και διεύθυνση της Κατερίνας Παπαδοπούλου

4η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ ΤΑ ΦΥΛΛΑ

«Φύση και παραδοσιακό τραγούδι»

6 & 7 Απριλίου 2024

19:30

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Μηχανουργείο

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Σωκράτης Σινόπουλος
Μουσική Επιμέλεια: Κατερίνα Παπαδοπούλου
Ηχητικός Σχεδιασμός: Γιάννης Σκανδάμης
Οργάνωση Παραγωγής: Δημιουργικό Μουσικό Νησί

Είσοδος Ελεύθερη

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ