30 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Οι Πολωνοί φοβούνται την άνοδο των τιμών και ήδη αλλάζουν τον τρόπο ζωής τους

Τα τρία τέταρτα των Πολωνών φοβούνται περαιτέρω αυξήσεις των τιμών, ιδίως των τροφίμων και των καυσίμων. Ως αποτέλεσμα, ήδη το 61 τοις εκατό μειώνει τις διαδρομές με αυτοκίνητο στο ελάχιστο απαραίτητο, και το 41 τοις εκατό, όταν αγοράζει τρόφιμα, εξετάζει κυρίως τις τιμές – σύμφωνα με την έκθεση Gfk “Current Consumer Mood” που περιγράφεται την Τρίτη από την πολωνική εφημερίδα “Rzeczpospolita”.

Σύμφωνα με την Rzeczpospolita, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαρτίου δείχνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ενέτεινε τους φόβους των Πολωνών σχετικά με τις αυξήσεις των τιμών, κάτι που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση πόρων. Αυτά τα φαινόμενα μπορεί να ελαχιστοποιηθούν σε κάποιο βαθμό από την παρουσία πάνω από 2 εκατομμυρίων προσφύγων από την Ουκρανία στην Πολωνία.

«Αυτό θα αντισταθμίσει τουλάχιστον εν μέρει τη μείωση των δαπανών, αλλά τα προγράμματα βοήθειας που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση για τους Ουκρανούς θα οδηγήσουν επίσης σε αύξηση του δημόσιου χρέους», λέει ο καθηγητής Witold Orłowski.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα καταστήματα ετοιμάζονται ήδη για νέες στρατηγικές αγορών από τους καταναλωτές, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην προσφορά προώθησης, καθώς και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, συνήθως 20-30 τοις εκατό φθηνότερα από τα αντίστοιχα επώνυμα.

Όταν ρωτήθηκαν τι φοβούνται περισσότερο, 76 τοις εκατό απάντησαν την άνοδο των τιμών των τροφίμων και το 75 τοις εκατό των τιμών των καυσίμων. Στη συνέχεια, οι ανησυχίες αφορούν την αύξηση των τιμών της ενέργειας (67%), του φυσικού αερίου (66%), των φαρμάκων (46%), των επιτοκίων (37%), της ένδυσης και υπόδησης (27%) και των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (20%).

Μετάφραση: Malgkozata Olsefski

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ