Οι Πρασιώτες ζητούν να αναδειχθεί το Κυπαρίσσι του Πατροκοσμά

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κίνηση Πολιτών Πρασιάς Ευρυτανίας (ΚΙ.ΠΟ.Π.Ε), τονίζεται η απουσία εκδηλώσεων με επίκεντρο το Κυπαρίσσι της Πρασιάς, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, και κατατίθενται αιτήματα-προτάσεις για την ανάδειξη του αιωνόβιου και ιστορικού δέντρου.

Οι Πρασιώτες γράφουν, αναλυτικά, τα εξής:

“Με λύπη αλλά και αγανάκτηση, βλέποντας τις εκδηλώσεις που ανακοίνωσε ο δήμος για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, βλέπουμε για άλλη μια φορά να λείπουν τα Πρασοχώρια με τον ιστορικό… γίγαντα της, το «Κυπαρίσσι της Πρασιάς».

Η μόνη αναφορά στην Πρασιά γίνεται με την ονομασία της πλατείας στο Κυπαρίσσι ως “Κοσμά Αιτωλού”. Άραγε πόσο θα στοίχιζε στον δήμο μια εκδήλωση με κεντρικό θέμα το Κυπαρίσσι και τον δάσκαλο του γένους Κοσμά τον Αιτωλό, την ώρα που θα γίνει εκδήλωση-τιμής σε άλλο χωριό;

Οι δημότες της Πρασιάς ,της τοπικής κοινότητας με την μεγαλύτερη έκταση στα Άγραφα και σε όλο τον νομό, δεν πρέπει και δεν θα γίνουν πολίτες β’ κατηγορίας όσο και να το θέλουν μερικοί.

Σαν Πρασιώτες, ζητούμε άμεσα:

-Την προβολή και ανάπτυξη του κοιμώμενου γίγαντα της Πρασιάς (τοποθέτηση πινακίδων, τουριστικά φυλλάδια κ.α.)

-Καθαρισμός και σηματοδότηση των μονοπατιών που οδηγούν στο ιστορικό Κυπαρίσσι

-Τοποθέτηση προτομής στον χώρο της Πλατείας ή κοντά στο Κυπαρίσσι, του ιερομόναχου με την επιβλητική φυσιογνωμία του νεοελληνικού Μαρτυρολογίου Κοσμά του Αιτωλού.

-Δημιουργία Μουσείου τού Αγίου Ισαπόστολου και Εθναπόστολου Πατροκοσμά τού Αιτωλού στο χώρο του παλιού σχολείου στο Κυπαρίσσι με σπάνιες εικόνες-παραδοσιακές στολές, ήθη, έθιμα, συνήθειες και κομμάτια της πρασιώτικης παράδοσης.

-Καθιέρωση γιορτής του Πατροκοσμά στην Πρασιά την ημέρα που εορτάζεται η μνήμη του, στις 24 Αυγούστου, ημέρα του μαρτυρίου του.

-Καθαρισμός του χώρου γύρω από το Κυπαρίσσι και κόψιμο των δέντρων που κόβουν την υπέροχη θέα προς το Κυπαρίσσι

Αναμένουμε πράξεις…από λόγια χορτάσαμε!”.

Τοπικές ειδήσεις
Επικαιρότητα
Αθλητικά