17 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων – Στα τέλη Ιανουαρίου η κορύφωση του κορονοϊού, εκτιμούν οι ειδικοί

Άνοιξαν σήμερα, Δευτέρα 8/1/24, τα σχολεία, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και εν μέσω μεγάλης έξαρσης κορονοϊού, γρίπης και άλλων λοιμώξεων. 

Άλλωστε, μετά την κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων που προκάλεσε ανησυχία σε εκπαιδευτικούς και γονείς, ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε συστάσεις για να επιστρέψουν με ασφάλεια οι μαθητές στα σχολεία.

Σε περίπτωση που τα παιδιά παρουσιάζουν συμπτώματα, οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους γονείς να μη τα στείλουν στα μαθήματα.

Οι επιστήμονες, πάντως, εκτιμούν ότι το πανδημικό κύμα θα κορυφωθεί σε περίπου τρεις εβδομάδες, στα τέλη Ιανουαρίου.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, συστήνεται η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:

Τακτικό πλύσιμο των χεριών: Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
Πριν και μετά την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος, το γεύμα , τη χρήση της τουαλέτας. Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.

Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)

Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων

Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό

Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ