24 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Οι 9 σύλλογοι του Δήμου Αγράφων που μοιράζονται επιχορήγηση 16.000 ευρώ – Οι 39 δράσεις που θα υλοποιήσουν

Όπως κάθε χρόνο ο Δήμος Αγράφων προχωρά στην επιχορήγηση συλλόγων για την υλοποίηση ποικίλων πολιτιστικών δράσεων. Για το 2024 επιδοτούνται εννέα σύλλογοι για τη διοργάνωση 39 δράσεων, ενώ τρία σωματεία έμειναν «εκτός» λόγω μη έγκαιρης υποβολής αίτησης, αλλά και εξαιτίας ελλιπούς κατάθεσης φακέλου

από την έντυπη έκδοση

Συνολικά 16.500 ευρώ θα μοιραστούν εννέα (9) σύλλογοι με έδρα τον Δήμο Αγράφων, σύλλογοι που αναπτύσσουν πολιτιστική δραστηριότητα στην εδαφική περιφέρεια του δήμου και αποσκοπούν στην πολιτιστική ανάπτυξη και καλλιέργεια των κατοίκων, στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και τη διάδοση πνεύματος αλληλεγγύης.

Άλλωστε, στον προϋπολογισμό του δήμου έχει εγγραφεί σχετική πίστωση που δεν υπερβαίνει το 1,5% των τακτικών εσόδων του δήμου.

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ

Η απόφαση κατανομής των χρηματικών ποσών ελήφθη ομόφωνα την περασμένη Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγράφων. Λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των συλλόγων και κατόπιν ελέγχου των δικαιολογητικών από την οικονομική υπηρεσία, τα μέλη του Δ.Σ. ενέκριναν τις εξής επιχορηγήσεις:

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βινιανιτών «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» θα λάβει 1.500 ευρώ για την πραγματοποίηση λαϊκής βραδιάς στις 14 Αυγούστου και την υλοποίηση φεστιβάλ παιδικού κινηματογράφου το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ο Εκπολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος των Απανταχού Βαλαριωτών Βραγγιανών Ευρυτανίας «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» θα λάβει επίσης 1.500 ευρώ για τις εξής διοργανώσεις: πεζοπορία στη θέση «Προφήτη Ηλία» στις 20 Ιουλίου, ημερίδα με θέμα «Η εκπαίδευση στην Ορεινή Ελλάδα» στις 13 Αυγούστου, μουσική βραδιά στις 14/8, αντάμωμα Βαλαριωτών τον 15Αύγουστο και έκθεση γελοιογραφίας από 3 έως 18/8.

Ο Αθλητικός Όμιλος Αγράφων «Ο Κατσαντώνης» επιχορηγείται με 2.000 ευρώ για τη διοργάνωση τουρνουά 5×5 στα Άγραφα τον προσεχή Αύγουστο και τη συμμετοχή του στο Πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣ Ευρυτανίας και στο Κύπελο της ΕΠΣ Ευρυτανίας (Ιούλιος 2024 – Μάρτιος 2025).

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δυτικής Φραγκίστας θα λάβει 2.000 ευρώ για την αναβίωση παραδοσιακού εθίμου μαζέματος και αλέσματος καλαμποκιού και ανάδειξη του μοναδικού εν ενεργεία νερόμυλου και νεροτριβής στις 4 Αυγούστου, για το ετήσιο αντάμωμα Δυτικοφραγκιστιανών στις 11/8, για τη διοργάνωση riverparty στις 13/8, για την πραγματοποίηση περιπάτου για την ανάδειξη τοπικών μνημείων και εκκλησιών και την παράλληλη προβολή βίντεο των φυσικών μνημείων και αξιοθέατων (17/8) και για τη γιορτή προβατίνας στις 28 Σεπτεμβρίου.

Ο Σύλλογος των Απανταχού Βραγγιανιτών Ευρυτανίας «Αι Γιάννης ο Θεολόγος» επιχορηγείται με 1.500 ευρώ για την πραγματοποίηση λειτουργίας στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία (20/7), για το παραδοσιακό αντάμωμα στις 8 Αυγούστου, για τουρνουά ποδοσφαίρου το διάστημα 9-10-11 Αυγούστου 2024, για περιβαλλοντική εκδήλωση στις 12/8 και πάρτι νεολαίας στις 17/8.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Κερασοβιτών «Το Καραούλι» θα λάβει 2.000 ευρώ για τον καθαρισμό και καλλωπισμό κοινόχρηστων χώρων, καθώς και για τη διοργάνωση καλοκαιρινών και χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. 

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων θα λάβει 2.000 ευρώ για τη διοργάνωση του καθιερωμένου αναρριχητικού φεστιβάλ το τριήμερο 10-12 Αυγούστου 2024) και τη συντήρηση υφιστάμενων μονοπατιών, ενώ 2.000 ευρώ θα λάβει και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γρανίτσας για τις εξής δράσεις: PLANETARIUM ON THE GO – ASTRO TOURS GREECE (Ιούνιος ή Σεπτέμβριος 2024), αγώνας δρόμου «GRANITSARUN 3» στις 13/8, ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του Λ. Μανωλίδη, παρουσίαση βιβλίου, θεατρική παράσταση και τουρνουά βόλεϊ (Αύγουστος 2024) και γιορτή τσίπουρου (Οκτώβριος 2024).

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Ραπτοπούλου «Η Πρόοδος» λαμβάνει 2.000 ευρώ για περιβαλλοντική δράση – αναβίωση παραδοσιακού εθίμου στις 15 Ιουνίου, διοργάνωση περιπάτου – δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στις 29 Ιουνίου, εκδήλωση βράβευσης συμπολιτών για την κοινωνική και πολιτιστική τους προσφορά (11/8), διοργάνωση 1ου αγώνα ανωμάλου δρόμου (14/8), θεατρική παράσταση (16/8), περιβαλλοντική δράση και ανάδειξη μονοπατιών (17/8), παραδοσιακή βραδιά (18/8) και γιορτή ανάδειξης τοπικών προϊόντων (6 Οκτωβρίου).

Τέλος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικής Φραγκίστας και ο Αθλητικός Όμιλος «ΔΟΞΑ» Ραπτοπούλου υπέβαλαν εκπρόθεσμες αιτήσεις, οι οποίες πλέον βρίσκονται σε στάδιο ελέγχου από την Οικ. Υπηρεσία, ενώ ο Σύλλογος των απανταχού Μοναστηρακιωτών Αγράφων Ευρυτανίας «Η σπηλιά του Κατσαντώνη» υπέβαλε ελλιπή φάκελο. Να αναφερθεί πως οι σύλλογοι που λαμβάνουν ποσό που ξεπερνά τις 3.000 ευρώ (ο εν λόγω σύλλογος έλαβε το 2023 επιχορήγηση 3.500 ευρώ για την καθιερωμένη εκδήλωση «Κατσαντώνεια» και το αντάμωμα των Μοναστηρακιωτών) οφείλουν να αναρτούν στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του Προγράμματος Διαύγεια τα στοιχεία των δαπανών, οι οποίες αφορούν στα ποσά των επιχορηγήσεων. Καθώς ο Σύλλογος δεν έπραξε τα δέοντα και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία «τυχόν μη δημοσίευση των απολογιστικών στοιχείων δαπανών έως την καταληκτική ημερομηνία, έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό του υπόχρεου φορέα από κάθε επιχορήγηση στο μέλλον».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ