30 Ιουλίου 2021

Ολυμπιακοί Αγώνες: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει το Τόκιο – «Εγωιστική η στάση της ΔΟΕ» λέει ο Τύπος της χώρας

Η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων πλησιάζει, αλλά πολλές περιοχές στην Ιαπωνία, ανάμεσά τους και το Τόκιο παραμένουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κορονοϊού, με τον Τύπο της χώρας και κομμάτι της κοινής γνώμης να χαρακτηρίζει «κίνδυνο για την υγείας» την διοργάνωση και να στρέφεται και κατά της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε σήμερα να παρατείνει για μία ακόμη φορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί σε μέρος της χώρας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έως τις 20 Ιουνίου, δηλαδή περίπου ένα μήνα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Αν και ο αριθμός των μολύνσεων μειώνεται στο Τόκιο και στην Οσάκα, η γενική κατάσταση παραμένει επικίνδυνη», προειδοποίησε ήδη από χθες Πέμπτη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα.

«Το γενικό επίπεδο των μολύνσεων παραμένει πολύ υψηλό», πρόσθεσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος και για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, Γιασουτόσι Νισιμούρα.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει επιβληθεί σε 10 από τις 47 νομαρχίες της Ιαπωνίας, ανάμεσά τους αυτή του Τόκιο και των περιχώρων του, της Οσάκα και του Κιότο. Ωστόσο τα μέτρα που ισχύουν είναι πολύ πιο χαλαρά σε σχέση με αυτά που έχουν επιβληθεί σε άλλες χώρες του κόσμου για την ανάσχεση της πανδημίας και προβλέπουν κυρίως το κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ στις 20:00 και την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.

Κυβέρνηση και Διεθνής Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων δέχονται επικρίσεις

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δέχεται επικρίσεις για τη βραδύτητα του προγράμματος ανοσοποίησης, παρ ότι σήμερα (28/5) επιτροπή του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας ενέκρινε την χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για όσους είναι ηλικίας 12 ετών και άνω. Αντικείμενο σφοδρής κριτικής έχει γίνει και η επιμονή της Ιαπωνίας να πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες οι οποίοι αναβλήθηκαν πέρυσι λόγω της πανδημίας.

Την Τετάρτη (26/5) η εφημερίδα Asahi, επίσημη χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων και η δεύτερη μεγαλύτερη εφημερίδα της Ιαπωνίας σε κυκλοφορία, ζήτησε την ακύρωση του αθλητικού γεγονότος, το οποίο χαρακτήρισε «απειλή για την υγεία».

Επίσης επέκρινε «την εγωιστική στάση» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος της οποίας Τζον Κόουτς δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν στο Τόκιο ακόμη κι αν εξακολουθεί να ισχύει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πολλές δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες δείχνουν ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στην Ιαπωνία είναι κατά της πραγματοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

To άρθρο Ολυμπιακοί Αγώνες: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει το Τόκιο – «Εγωιστική η στάση της ΔΟΕ» λέει ο Τύπος της χώρας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ