27 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ουκρανία: Ανασύνταξη δυνάμεων και ελιγμό Πούτιν “βλέπει” η Δύση – Δεν υπάρχει πρόοδος, λέει η Μόσχα

Με προβληματισμό και διστακτικότητα αντιμετωπίζει η Δύση και κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες τις ανακοινώσεις της Μόσχας για δραστική μείωση της στρατιωτικής της δραστηριότητας. Παρά την πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για ανασύνταξη δυνάμεων και ελιγμό του Πούτιν. Άλλωστε, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έσπευσε να αλλάξει το κλίμα, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν απέδωσαν τίποτα “ελπιδοφόρο” ούτε καμία “πρόοδο”. Την ίδια ώρα, το Ιρπίν έχει ισοπεδωθεί και αυτό που συναντά κανείς είναι άψυχα σώματα στους δρόμους και κατεστραμμένα κτίρια. 

Πολύ μακριά από τις ανακοινώσεις για μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας η εικόνα σε Κίεβο και Τσερνίχιβ. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τσερνίχιβ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν βλέπει να υπάρχει μείωση στις ρωσικές επιθέσεις παρά τη δέσμευση της Μόσχας, ενώ στην περιφέρεια του Χμελνίτσκι, βιομηχανικές εγκαταστάσεις δέχθηκαν τρία πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Σέρχι Χαμάλιι.

Η “μειωμένη δραστηριότητα” του εχθρού στην περιφέρεια του Τσερνίχιβ σήμαινε πλήγματα στην (πόλη) Νιζίν, συμπεριλαμβανομένων και αεροπορικών, και ολονύκτια πλήγματα στο Τσερνίχιβ“, πρόσθεσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τσερνίχιβ.

Την Τρίτη (29/3) στην πόλη Μικολάεφ χτυπήθηκε κυβερνητικό κτήριο με αποτέλεσμα τουλάχιστον 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

(AP Photo/Alexei Alexandrov)

Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας προειδοποίησαν ότι υπάρχει κίνδυνος έκρηξης πυρομαχικών στον παροπλισμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και ότι οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν υπό τον έλεγχό τους τις εγκαταστάσεις θα πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Στο Χάρκοβο ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο του στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομου που ενώνει την πόλη με το Τσουγκούιφ, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες των δημοσιογράφων του AFP. «Ο αυτοκινητόδρομος ήταν στόχος των πυρών των ρωσικών δυνάμεων που σκότωσαν εκεί αμάχους. Τις απωθήσαμε σε απόσταση 10 χιλιομέτρων προς βορράν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διοικητής του 92ου τάγματος του ουκρανικού στρατού. Οι δύο πόλεις βομβαρδίζονταν σφοδρά από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και έναν μήνα, χωρίς να πέσουν τελικά στα χέρια της Μόσχας.

Στο Κίεβο η κατάσταση είναι από το πρωί ήρεμη, με τον κόσμο να έχει επιστρέψει στις δουλειές του και τις τράπεζες να ανοίγουν ξανά. Ωστόσο, όπως ανέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν σφοδροί βομβαρδισμοί στα περίχωρα, οι οποίοι σταμάτησαν στις 6:59 το πρωί που ακούστηκε από τα μεγάφωνα της πρωτεύουσας ο εθνικός ύμνος.

Όσον αφορά στο Ιρπίν, είναι μια έρημη πόλη με εκτεταμένες καταστροφές μετά την ανακατάληψη της περιοχής.

Ο αντιδήμαρχος του Κιέβου Μίκολα Ποβορόζνικ δήλωσε ότι βομβαρδισμοί ακούγονταν έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά σημείωσε ότι το ίδιο το Κίεβο δεν βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στη Οδησσό σημειώθηκε καταιγισμός πυρών την νύχτα, πρόκειται για αντιαεροπορικά πυρά που στόχευαν ρωσικά αεροσκάφη που κάνουν αναγνωριστικές πτήσεις, τόνισε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στην πόλη αυτή, Κώστας Καντούρης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, ο ρωσικός στόλος ενισχύεται στις κλειστές περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, όπου για 90 πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα η περιοχή είναι κλειστή από τον ρωσικό στόλο.

Σήμερα Πέμπτη που συμπληρώνεται η 35η ημέρα από την έναρξη του πολέμου, σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στο Λουγκάνσκ. Ρώσοι και Ουκρανοί αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή. «Πολλά κτίρια κατέρρευσαν. Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να σώσουν όσους είναι ακόμη ζωντανοί», ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, Σερχίι Γκαϊντάι, μέσω Telegram.

Ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στις 24 Φεβρουαρίου ξεπέρασε σήμερα το επίπεδο των 4 εκατ. ανθρώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Εικόνες καταστροφής στη Μαριούπολη

Στην άρνηση της Ρωσίας να κηρύξει εκεχειρία, στην Μαριούπολη, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει το διεθνές δίκαιο αποδίδουν γαλλικές διπλωματικές πηγές το ότι δεν έχει γίνει προς το παρόν η επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας που σχεδιάζουν Γαλλία, Ελλάδα και Τουρκία στην πόλη. Πάντως, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία με την αγωνία για την τύχη των αμάχων που βρίσκονται για μέρες χωρίς τρόφιμα, νερό και φαρμακευτική φροντίδα να μεγαλώνει.

Την ίδια ώρα, οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης κατήγγειλαν ότι προσωπικό και ασθενείς από μαιευτήριο της πόλης  μεταφέρθηκαν με τη βία στη Ρωσία. «Περισσότεροι από 70 άνθρωποι, γυναίκες και υγειονομικό προσωπικό, απομακρύνθηκαν με τη βία από τους κατακτητές από το μαιευτήριο Νο2 της αριστερής όχθης», ανέφερε η δημαρχία της Μαριούπολης στο Telegram.

Η κατάσταση επί του εδάφους της Μαριούπολη είναι τραγική και αυτό είναι το βασικό μας μέλημα για το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας” επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Τον βομβαρδισμό γραφείου της Συμβουλευτικής αποστολής της Ε.Ε. στη Μαριούπολη κατήγγειλε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ.

(AP Photo/Petros Giannakouris)

Προβληματισμός και διστακτικότητα στη Δύση

Στο μέτωπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να επιστρέψουν τόσο στη Ρωσία όσο και στη γειτονική Λευκορωσία, σε μια προσπάθεια να ανασυνταχθούν και να ανεφοδιαστούν. Αυτή η ενέργεια θέτει υπό περαιτέρω πίεση τη ρωσική πλευρά και μαρτυρά τις δυσκολίες της σε ό,τι αφορά την ανασύνταξη των μονάδων της στις περιοχές της πρώτης γραμμής στην Ουκρανία, αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Εν τω μεταξύ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο νέο του μήνυμα τόνισε ότι βλέπει θετικά σημάδια από τις συνομιλίες, αλλά η Ουκρανία δεν πρόκειται να σταματήσει τις αμυντικές της προσπάθειες καθώς δεν έχει λόγο να εμπιστεύεται κάποιους αντιπροσώπους μιας δύναμης που συνεχίζει να πολεμά για την καταστροφή της. Επιφυλακτική είναι και η αμερικανική πλευρά.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτεμπεργκ σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde ανέφερε ότι η Ρωσία υποτίμησε την αντίσταση της Ουκρανίας, ενώ εκ παραλλήλου υπερτίμησε τις δικές τις στρατιωτικές δυνατότητες και γι’ αυτό σήμερα αναγκάζεται να αναμορφώσει τα σχέδια της. Σημείωσε επίσης ότι πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, με πρώτες τις ΗΠΑ τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασιλειο, έχουν ενισχύσει σημαντικά, μέσω της παροχής αμυντικών οπλικών συστημάτων, τις στρατιωτικές ικανότητες της Ουκρανίας.

Ο Γερμανός καγκελάριος καταδίκασε ως «απειλητική» την κατάσταση που διαμορφώνει το «πολύ ιμπεριαλιστικό όραμα» της Ρωσίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προκάλεσε «παγκόσμια επισιτιστική κρίση» και ήγειρε κίνδυνο «λιμού» εξαπολύοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον «σιτοβολώνα της Ευρώπης».

Μέσα σε όλα αυτά, σε μερική αναδίπλωση ως προς το αίτημά της να πληρώνεται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που στέλνει στην ΕΕ προχωρά η Ρωσία. Όπως έγινε γνωστό, η Μόσχα δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν στο εθνικό της νόμισμα για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, υποσχόμενο μια σταδιακή μετάβαση στο νέο καθεστώς αποπληρωμής.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ