29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ο Άγιος του Καρπενησίου. Με κατάνυξη γιορτάστηκε ο πολιούχος Άγιος Νικόλαος – Η λιτάνευση της εικόνας [ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ]

Με επισημότητα, ευλάβεια και θρησκευτική κατάνυξη, η τοπική Εκκλησία και το χριστεπώνυμο πλήρωμα γιόρτασαν τον πολιούχο Άγιο νεομάρτυρα Νικόλαο τον Καρπενησιώτη. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη λιτάνευση της εικόνας του αγίου, το πρωί της Παρασκευής, 23 Σεπτεμβρίου.

Οι διήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του τοπικού αγίου είχαν ξεκινήσει το απόγευμα της παραμονής (22/9), με την τέλεση πανηγυρικού εσπερινού στο παρεκκλήσιο του Αγ. Νικολάου του Καρπενησίου, χοροστατούντος του προσκεκλημένου επισκόπου Ολβίας κ. Επιφανίου. Την Παρασκευή (23/9), ανήμερα της εορτής, στον Ιερό Ναό της Παναγίας Καρπενησίου τελέστηκε η ακολουθία του Όρθρου και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με προεξάρχοντα τον Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεώργιο, για να ακολουθήσει η λιτάνευση της εικόνας και των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου στο κέντρο του Καρπενησίου, με τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής και τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Ευρυτανίας, Κων/νος Κοντογεώργος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, Άρης Τασιός, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, η Αντιπεριφερειάρχης Δασικής-Ορεινής Πολιτικής & Κτηνοτροφίας, Κατερίνα Καλαντζή, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, αυτοδιοικητικοί κ.α. Στις δηλώσεις τους στάθηκαν στα διδάγματα που εκπορεύονται από την αυτοθυσία και τον μαρτυρικό θάνατο του αγίου του Καρπενησίου, σε ηλικία μόλις 15 χρόνων.

Για το βράδυ (8μμ) της Παρασκευής (23/9), στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου έχει προγραμματιστεί μουσική εκδήλωση με θέμα “Σμύρνη πατρίδα μου γλυκιά σ’ Ανατολή και Δύση“, με τη σύμπραξη του Μουσικού Σχολείου Λαμίας, της χορωδίας και της ορχήστρας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Καρπενησίου.

Η καθιέρωση της 23ης Σεπτεμβρίου ως τοπικής θρησκευτικής εορτής (και αργίας) του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτη έγινε το 1955, όταν δήμος και Εκκλησία απηύθυναν σχετικό αίτημα στο αρμόδιο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ