25 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ο Αλέξης Παπαχελάς αφηγείται στον Δημήτρη Γιατζόγλου άγνωστες ιστορίες από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Τον διευθυντή της εφημερίδας “Καθημερινή” Αλέξη Παπαχελά φιλοξένησε η εκπομπή “Δύο στις 10” στην ΕΡΤ1. Ο Δημήτρης Γιαγτζόγλου συνομίλησε με τον διευθυντή της εφημερίδας “Καθημερινή” για το βιβλίο του «‘Ένα σκοτεινό δωμάτιο. 1967-1974», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο μιας εποχής.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Παπαχελάς στον Δημήτρη Γιατζόγλου αφηγείται ιστορικές στιγμές όπως τις βίωσε ο ίδιος και μάλιστα από την τρυφερή ηλικία των δεκατριών ετών.

«Είχε προηγηθεί το Πολυτεχνείο που ήταν κάτι που μας τάραξε όλους και προσπάθησα να καταλάβω τι ακριβώς γίνεται. Θυμάμαι όλο αυτό, τον ραδιοφωνικό σταθμό του Πολυτεχνείου, θυμάμαι διάφορους, ξαδέλφια τα οποία ήταν κυνηγημένα… Και το 74 βέβαια με όλη αυτή την αναστάτωση που υπήρχε για την Κύπρο, καταλάβαινα ότι κάτι πολύ σημαντικό γίνεται. Άκουγα γύρω μου όλους τους μεγάλους ανήσυχους. Θυμάμαι χαρακτηριστικά να ανεβαίνω στην εθνική οδό με τον πατέρα μου, να πάμε κάπου και να βλέπω τα τανκς και κάποια βυτιοφόρα που ήταν στην ουρά επιταγμένα. Και όλο αυτό το πράγμα ήταν κάτι το πολύ πρωτόγνωρο. Και επειδή είχα μια μανία από μικρός έτσι να καταλαβαίνω τι γίνεται, ήταν κάτι που με είχε εξιτάρει.»

Σχετικά με τη δημιουργία του βιβλίου το οποίο αποτελεί προϊόν έρευνας 25 ετών και συνεντεύξεων με ορισμένους από τους πρωταγωνιστές της εποχής ο διευθυντής της «Καθημερινής» ανέφερε χαρακτηριστικά πως «στην αρχή ξεκίνησε γιατί ήμουν απλά είχα την περιέργεια, την γενετική, όπως να το πει κανείς, να καταλάβει τι ακριβώς έχει γίνει», προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό στην δουλειά μας από το να βλέπεις ανθρώπους που έχουν μυστικά τα οποία τα κουβαλάνε μέσα τους, κάποια στιγμή, είτε επειδή έχουν μεγαλώσει, είτε επειδή θέλουν να ξαλαφρώσει, να στα λένε.»

Στην συνέχεια της συνέντευξης ο κ. Παπαχελάς περιγράφει τις συναντήσεις που είχε με σημαντικά πρόσωπα της σύγχρονης ιστορίας μεταξύ των οποίων και ο τότε Τούρκος πρωθυπουργός Μουσταφά Μπιουλέντ Ετζεβίτ. «Ήταν ένας άνθρωπος πάρα πολύ προσηνής, πάρα πολύ φιλικός, που για να εντυπωσιάσει με κάλεσε και στο σπίτι του να φάμε ένα μεσημέρι», περιγράφει ο ίδιος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ