14 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ο νεόδμητος ναός του Αγίου Παϊσίου. Έγιναν τα θυρανοίξια στη Δομνίστα Ευρυτανίας, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καρπενησίου [ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ]

από την έντυπη έκδοση

Με ιδιαίτερη ιεροπρέπεια, μεγαλοπρέπεια και βυζαντινή λαμπρότητα έγιναν πρόσφατα (27/10) τα θυρανοίξια του Ι.Ν. Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, στη θέση «Ψηλός Σταυρός» Δομνίστας Ευρυτανίας και σε υψόμετρο 1.340 μέτρων.

Εκατοντάδες πιστοί, αθρόα προσήλθαν από τη Δομνίστα, το Καρπενήσι, τα γύρω και όμορα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας και παρακολούθησαν με περισσή κατάνυξη την τελετή των θυρανοιξίων, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος, πλαισιούμενος από τον διάκονό του και πλειάδα ιερέων της Μητρόπολης και των ενοριών Αράχοβας και Νεοχωρίου της Ι. Μητροπόλεως Ναυπακτίας. Μετά τα θυρανοίξια τελέστηκε ο εσπερινός, μετ’ αρτοκλασίας, της 28ης Οκτωβρίου (Αγίας Σκέπης).

Ο νέος αυτός περικαλλής ναός του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, σε απλό σχήμα με καλαίσθητη ισοδομική λιθοδομή, με κομψό επάνω από την κεντρική είσοδο κωδωνοστάσιο και ευπρεπή περίβολο, σε υψόμετρο 1.340 μ., δεσπόζει στην περιοχή, αναφέρει η επιτροπή ανέγερσης του ναού και προσθέτει: «Θεατός στους διερχόμενους προς και από την ορεινή Ναυπακτία, μέσα στο καταπράσινο τοπίο με τις κορυφές των ελάτων να λογχίζουν τον αιθέρα και να φαίνονται σαν πολυέλαιοι, προκαλώντας σε νοερή προσευχή». Αφόρμηση για την ανέγερση του ναού, λένε οι Δομνιστιάνοι, έδωσε το πέρασμα του Παϊσίου από την περιοχή, κατά τον μήνα Φεβρουάριο του 1949, υπηρετώντας τη στρατιωτική του θητεία ως ασυρματιστής.

Η ισχύς εν τη ενώσει

Η τελετή των θυρανοιξίων άρχισε με αγιασμό έξωθεν του ναού, προ της κυρίας πύλης και ακολούθησε ο εσπερινός της Αγίας Σκέπης και τελείωσε με αρτοκλασίες πιστών, έξωθεν πάλι του ναού. Σημειώνεται ότι νεαρά μέλη του τοπικού συλλόγου, ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές, παρίσταντο τιμητικά πλάι στην καταστόλιστη με άνθη εικόνα του Αγίου Παϊσίου.

Ο Μητροπολίτης κ.κ. Γεώργιος σε εμπνευσμένο κήρυγμά του, σχετικό με τον Άγιο Παϊσιο, εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς την επιτροπή ανέγερσης του ναού αυτού και τα συγχαρητήριά του για την άριστη κατασκευή του καθώς επίσης και προς τους χορηγούς και δωρητές και συνέστησε την περαιτέρω έμπρακτη θεοσέβειά τους για την ολοκλήρωση του έργου (διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου κ.λπ.).

Ακολούθως το λόγο έλαβε, ως εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο κ. Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες όλων των συγχωριανών προς τον Μητροπολίτη, για την αμέριστη συμπαράστασή του από την έναρξη ακόμα της διαδικασίας παραχώρησης της έκτασης και την συνεχή στήριξή του καθ’ όλη τη σύντομη πορεία ανέγερσης του ναού.

Ιδιαίτερες, επίσης, ευχαριστίες εξέφρασε προς: Τις Δασικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής μας Ενότητας για την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος παραχώρησης της έκτασης, τους πολιτικούς μηχανικούς κ.κ. Ιωάννη Μαντζιούτα και Πέτρο Μπακατσιά, καθώς και στον κ. Γιάννη Δ. Σταμάτη για τη διεκπεραίωση σχετικών αδειών και τις τεχνικές τους συμβουλές, τον εργολάβο κ. Θεόδωρο Ζελενίτσα για την αγαστή συνεργασία και άψογη εκτέλεση του έργου, τα νεοεκλεγέντα μέλη του Δ.Σ. του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Δομνίστας για την εν γένει στήριξή τους στο έργο.

Η οικοδόμηση όμως του ναΐσκου αυτού, μέσα στο σύντομο αυτό διάστημα οφείλεται, όπως τόνισε, εν πολλοίς, στις οικονομικές ενισχύσεις και δωρεές επώνυμων και ανώνυμων πιστών, εντός και εκτός Ελλάδας, «…πράγμα που καταδεικνύει ότι και στην εποχή μας, που τόσο πολύ δοκιμάζονται το πνεύμα και οι ηθικές αξίες δεν εξέλιπε η φιλογένεια και η αφοσίωση στα ιδεώδη της Πίστης και της Πατρίδας». Κατ εξαίρεση ανέφερε τους ομογενείς που διαβιούν στις ΗΠΑ, Ευρυτάνες, με ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσωπο του εκ Σελλών καταγόμενου κ. Δημητρίου Τάσιου, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του και πολλές άλλες ευεργεσίες στην πατρίδα και από το Νεοχώρι Ναυπακτίας, μέσω του π. Νικολάου Μασγάλα. Τονίστηκε, επίσης, η τεράστια υλική και ηθική συμβολή στη δημιουργία του έργου του κ. Γεωργίου Μαστρογεωργίου, ο οποίος είχε υπό την ευθύνη του και την όλη επίβλεψή του. «Για όλους τους παραπάνω συγκτίτορες και αφιερωτές του Ι. Ναού Αγίου Παϊσίου, επώνυμους και ανώνυμους (ο Θεός γνωρίζει τα ονόματα όλων), σίγουρα θα ισχύει η ευχή – δέηση της Εκκλησίας μας ‘υπέρ των αοιδίμων κτιτόρων του αγίου ναού τούτου’», αναφέρουν οι άνθρωποι που ανέλαβαν το εγχείρημα ανέγερσης του ναού στη Δομνίστα.

Τέλος, αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Καρπενησίου και για τον πρόλογό του στο Ημερολόγιο τσέπης 2023 προς τιμήν του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, που κυκλοφορήθηκε πρόσφατα από την τοπική ενορία, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε επιγραμματικά και τις υπολειπόμενες εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο (περίφραξη, αποθήκη – τουαλέτες, τράπεζα, μεταφορά νερού), οι οποίες θα ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2023 «…με τη βοήθεια του Θεού και τις μεσιτείες του αγίου μας».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ