26 Σεπτεμβρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Ο πίνακας «Εξοδος», του Χρήστου Μποκόρου, στην Προεδρία της Δημοκρατίας – Δωρεά από τον συλλέκτη Σωτ. Φέλιο

Σε περίοπτη θέση του Προεδρικού Μεγάρου, προσιτή στο κοινό, βρίσκεται πλέον ο πίνακας «Έξοδος» του καταξιωμένου καλλιτέχνη Χρήστου Μποκόρου, τον οποίο δώρισε στην Προεδρία ο γνωστός συλλέκτης Σωτήρης Φέλιος. Ο Χρ. Μποκόρος συνδέεται με την Ευρυτανία, καθώς στην ιστορική Παλαιά Βίνιανη έχει βρει εδώ και αρκετά χρόνια το προσωπικό του καταφύγιο, ένα εργαστήρι τέχνης και δημιουργίας.

Κατά την τελετή παράδοσης, που πραγματοποιήθηκε παρουσία και του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου και του συλλέκτη Σωτήρη Φέλιου, η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αφού ευχαρίστησε θερμά για τη δωρεά στην Προεδρία της Δημοκρατία, του εμπνευσμένου από την έξοδο του Μεσολογγίου πίνακα, σημείωσε ότι η χειρονομία αυτή δεν είναι απλώς ευγενής και γενναιόδωρη, αλλά εμπεριέχει υψηλό συμβολισμό.

Αναφερόμενη στο έργο η Πρόεδρος επισήμανε ότι αποτελεί «…ζωντανή υπόμνηση του σημαντικού ρόλου που μπορεί να παίξει η τέχνη στην διαμόρφωση ήθους και στην εμβάθυνση της αυτογνωσίας μας» και τόνισε ότι «γεννά βαθιά συγκίνηση, με την λιτότητα, την ταπεινότητα, με την οποία αποτίνει φόρο τιμής σε μια κορυφαία στιγμή υπέρβασης της νεότερης ιστορίας μας· με το δέος και τον σεβασμό με τα οποία αποδίδει την ιερότητα της “Εξόδου”, ξαναζωντανεύοντάς την στον χωροχρόνο του παρόντος».

Όπως εξήγησε: «Τα κεράκια που φέγγουν πάνω στη γαλανόλευκη, πάντα ακοίμητα, εσαεί αναμμένα για την τιμή της ελευθερίας, είναι σαν να μας υποδεικνύουν ότι κάθε φορά που μας περιζώνει το σκοτάδι, όπως τους πολιορκημένους του Μεσολογγίου, έχουμε έναν μονάχα δρόμο εξόδου, “την έφοδο προς το φως”, για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του ίδιου του ζωγράφου. Οι φλόγες του, ζωγραφισμένες με παραισθητική αληθοφάνεια, είναι τα φωτεινά σημάδια της μνήμης· και το ιερό πανί της σημαίας μας ο τόπος της διασταύρωσής τους με το παρόν και το μέλλον μας».

Καταλήγοντας, η κυρία Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε από καρδιάς τόσο τον καλλιτέχνη Χρήστο Μποκόρο, όσο και τον συλλέκτη Σωτήρη Φέλιο για την πολύτιμη προσφορά τους και επισήμανε ότι η “Έξοδος”, τοποθετημένη σε περίοπτη θέση του Προεδρικού Μεγάρου, προσιτή στο κοινό, θα αποτελεί, στα χρόνια που θα ‘ρθουν, ζωντανή υπόμνηση του σημαντικού ρόλου που μπορεί να παίξει η τέχνη στην διαμόρφωση ήθους και στην εμβάθυνση της αυτογνωσίας μας.
Από την πλευρά του, ο καλλιτέχνης Χρήστος Μποκόρος εμφανώς συγκινημένος, αναφερόμενος στο έργο του, εμπνευσμένο από την έξοδο του Μεσολογγίου τόνισε ότι «η θυσία των Ελλήνων δεν έγινε επί ματαίω» και πρόσθεσε ότι «όσο τιμούμε το παρελθόν στις δόξες και στις πίκρες, μπορούμε να προσδοκούμε ένα πιο στέρεο μέλλον». Τέλος, ο Σωτήρης Φέλιος δήλωσε για το έργο: «Κοιτάζοντάς το μπορούμε να αντιληφθούμε τι συνέβη και ποιοι είμαστε».

Η «Έξοδος» του Χρήστου Μποκόρου είχε εκτεθεί μαζί με άλλα έργα του καλλιτέχνη στην έκθεσή του «1821, η γιορτή» στο Μουσείο Μπενάκη, αφιερωμένη στη 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ