25 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ο πόλεμος αλλάζει τους σχεδιασμούς στις καλλιέργειες του ηλίανθου

Οι εξελίξεις στην αγορά ενέργειας αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αυξάνουν το ενδιαφέρον για τα βιοκαύσιμα που παράγονται από τον ηλίανθο. Ωστόσο, οι καλλιεργητές διεκδικούν καλύτερες τιμές αλλά και μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.

Η καλλιεργητική περίοδος για τον ηλίανθο ξεκίνησε στην κοιλάδα του Σαριγκιόλ στο Δήμο Κοζάνης.

Παρ’ όλα αυτά αν και ο προβληματισμός των αγροτών να εγκαταλείψουν την συγκεκριμένη καλλιέργεια, υπάρχει, από την άλλη πλευρά ο κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης λόγο των συνθηκών και των ελλείψεων στον ηλίανθο φαίνεται να οδηγούν σε σκέψεις τους παραγωγούς για να διατηρήσουν η και να αυξήσουν τα στρέμματα στην περιοχή της Κοζάνης.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη για την καλλιέργεια του ηλίανθου σε περισσότερα από 300.000 στρέμματα τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς αγρανάπαυσης, ενθάρρυνε τους αγρότες και στην Κοζάνη. Άλλωστε ο πόλεμος της Ουκρανίας αλλάζει τους σχεδιασμούς και η Κομισιόν δίνει το πράσινο φως για να καλλιεργηθούν παραπάνω στρέμματα.

Η καλλιέργεια πάντως του ηλίανθου ως ενεργειακό φυτό, αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια την πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοντίζελ με την διαδικασία παραγωγής ντίζελ από λάδι που συντελεί στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με στόχο την εξαφάνιση της χρήσης του ορυκτού πετρελαίου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΟΥ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ