16 Μαΐου 2022

Ο Thomas Edison έκανε επιλογή νέων υπαλλήλων με βάση το πώς έτρωγαν τη σούπα

Πού βλέπετε τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια; Αυτή η ερώτηση, που ακούσαμε τόσες φορές κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων για δουλειά, δεν ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τον Thomas Edison, όταν αποφάσιζε ποιος από τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους θα δούλευε γι ‘αυτόν. Αντίθετα, καθόταν μαζί τους στο τραπέζι, παρήγγειλε σούπα και τους έβλεπε να την τρώνε.

Αυτή η ασυνήθιστη μέθοδος επιλογής εργαζομένων εξέπληξε πολλούς ανθρώπους όταν αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τον ιστορικό Andrew Martin. Σε ένα κείμενο που έγραψε για τον Έντισον, αποκάλυψε ότι ο διάσημος εφευρέτης και επιχειρηματίας απολάμβανε συνεντεύξεις για δουλειά με πιθανούς υπαλλήλους και μερικές φορές οδηγούσε τη διαδικασία επιλογής ατόμων για την εταιρεία και το ερευνητικό του εργαστήριο παίρνοντας υποψηφίους για μεσημεριανό γεύμα, παραγγέλνοντας σούπα για αυτούς. Πρόσεχε να δει αν θα έβαζαν αλάτι και πιπέρι πριν ή αφού το γευτούν.

Σε περίπτωση που δοκίμαζαν πρώτα τη σούπα και μόνο μετά την αλάτιζαν, θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να δουλέψουν για τον Έντισον από εκείνους που έβαζαν πρώτα μπαχαρικά και μόνο μετά δοκίμασαν τη σούπα. Σύμφωνα με τον διάσημο Αμερικανό εφευρέτη, αυτοί οι άλλοι άνθρωποι ήταν πιο απερίσκεπτοι και έκαναν τη δική τους κρίση πριν αποκτήσουν μια εικόνα για όλα τα γεγονότα. Ένιωθε επίσης ότι τέτοιοι υποψήφιοι δεν ήταν ανοιχτόμυαλοι και δεν είχαν την απαραίτητα προσόντα  να εργαστούν στο ερευνητικό του εργαστήριο.

Αν και αυτή η μέθοδος επιλογής υποψηφίων θέσεων εργασίας ακούγεται περίεργη, είναι κάπως σύμφωνη με μια από τις φιλοσοφίες που έχουν πολλοί εργοδότες, οι οποίες είναι να μάθουν περισσότερα για έναν υποψήφιο εργαζόμενο δοκιμάζοντας τις ικανότητές του στον πραγματικό κόσμο και θέτοντας κατάλληλες πρακτικές εργασίες παρά ακούγοντας τι έχουν να πουν για τον εαυτό τους. Δεν θα σας αποκαλύψουμε κάτι που δεν ξέρατε ήδη αν σας πούμε ότι οι υποψήφιοι για δουλειά μερικές φορές δεν λένε την αλήθεια σε συνεντεύξεις για δουλειά.

Επιμέλεια: Λιλιάνα Κούλιτς

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ