6 Φεβρουαρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Παναγιώτης Δούσης: Ο δρομέας με συνεχείς διεθνείς αθλητικές διακρίσεις στα 90 του χρόνια

Ενενηντάρισε και τρέχει ακόμα και μάλιστα με παγκοσμίως πρωτοφανείς επιδόσεις. Ο λόγος για τον Παναγιώτη Δούση, που τιμά το σύλλογό του τον Μεσσηνιακό Γ.Σ., αλλά και τη χώρα του, με τα επιτεύγματά του, συνεχίζοντας να εκπλήσσει, αθλητές, προπονητές και γιατρούς. Το καλοκαίρι στην Τήνο, έσπασε στα 21 χιλιόμετρα δρόμου και το ρεκόρ που κατείχε ο ίδιος (2 ώρες και 32 λεπτά) στην κατηγορία των 85-89 ετών τρέχοντας σε 2 ώρες και 21 λεπτά. Γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1933 στην Καλαμάτα.

Όπως αναφέρει ο Μεσσηνιακός για τον Π. Δούση: «Την δεκαετία του 40 συμμετείχε σε πολυάριθμους τοπικούς αγώνες κερδίζοντας την πρώτη θέση. Εντάσσεται στην ομάδα του Μεσσηνιακού στην οποία ένας σημαντικός αθλητής του Εθνικού Αθηνών, ο Θεόδωρος Κοκορόγιαννης, εκτελούσε χρέη προπονητή. Την δεκαετία του ’50 ο Παναγιώτης Δούσης λαμβάνει μέρος και σε Πανελλαδικούς αγώνες αντοχής ανωμάλου δρόμου με εξαιρετικές επιτυχίες. Το 1953 σε ηλικία 20 ετών συμμετείχε για πρώτη φορά στο Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας καταλαμβάνοντας την όγδοη θέση. Πρωταθλητής ενόπλων δυνάμεων ήταν την περίοδο 1955-1956 κατά την οποία υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία. Την περίοδο εκείνη προπονήθηκε στο σωματείο του Ολυμπιακού υπό την επίβλεψη του προπονητή Τάκη Βεντίκου».

Μιλήσαμε μαζί του και μας είπε τα εξής:

-Πότε ασχοληθήκατε με τον αθλητισμό για πρώτη φορά;

-Το 1948 σε ηλικία 15 ετών όταν ήρθαν στο χωριό μου και μας είπαν να πάρουμε η νεολαία της περιοχής μέρος σε αγώνα δρόμου, εμείς δεν ξέραμε καν τι είναι οι αγώνες. Μαζευτήκαμε 150 παιδιά ξυπόλητα και τρέξαμε στη Θούρια Μεσσηνίας και ήρθα πρώτος. Μετά από αυτό με πήρε ο Μεσσηνιακός Γ.Σ. Ακολούθως πήρα μέρος σε πολλούς αγώνες, σε λαϊκούς αγώνες, σε Παμπελοπονησιακούς και άλλους. Προπόνηση έκανα στον Μεσσηνιακό.

-Τρέχετε και τώρα σε μεγάλη ηλικία σε ανάλογες κατηγορίες δρομέων, πόσο σας έχει βοηθήσει στην υγεία σας το τρέξιμο;

-Πάρα πολύ, είμαι ο μοναδικός στον κόσμο που τρέχω χωρίς στομάχι (οισοφάγο, έντερο). Στα 80 μου διαγνώστηκα με καρκίνο και μου έδιναν ζωή λίγων ημερών. Ζήτησα να χειρουργηθώ με δικιά μου ευθύνη, γιατί μου έλεγαν ότι στην ηλικία μου το χειρουργείο συνήθως είναι μοιραίο και πρότειναν χημειοθεραπεία. Τελικά χειρουργήθηκα και με υπογραφή μου βγήκα από το νοσοκομείο στις 8 μέρες, άρχισα προπονήσεις στους 2 μήνες, ενώ μου έλεγαν ότι θα μπορούσα μετά από ένα χρόνο και έτρεξα στους 3 μήνες και μάλιστα βγήκα πρώτος στην κατηγορία μου.

-Είχατε καπνίσει ποτέ;

-Τσιγάρο, ποτό και καφέ δεν τα έχω βάλει ποτέ στο στόμα μου.

-Στις αθλητικές διοργανώσεις πως σας αντιμετωπίζουν οι αθλητές που αγωνίζονται σε ηλικιακές κατηγορίες μικρότερες;

-Μου δίνουν συγχαρητήρια, μου λένε ότι είναι τιμή τους που με γνώρισαν. Παίρνω μέρος και σε διεθνείς αγώνες και είμαι πολυνίκης εδώ και 25 χρόνια, έχω και το παγκόσμιο ρεκόρ βάδην στην κατηγορία 90 ετών και άνω.

-Τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά, θα τα προτρέπατε να ασχοληθούν με τον αθλητισμό;

-Θα τους έλεγα να αφήσουν τον καναπέ, την καφετέρια και τις καρέκλες και να αθληθούν, εγώ όσο μπορώ θα τρέχω για να διαδώσω το άθλημα και να μπουν όσο περισσότεροι νέοι άνθρωποι.

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος

 

Σχετική είδηση: Μεσσηνιακός Γ.Σ.: Aπό το 1888 συνεχής κοινωνική και αθλητική προσφορά

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Generated by Feedzy