23 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Παρεμβάσεις Ηλείων βουλευτών για ζημιές στην ελιά

Την παρακολούθηση και αντιμετώπιση του προβλήματος με το γλοιοσπόριο που προέκυψε στην ελιά και έχει ως αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις τη μείωση της παραγωγής ζήτησε με παρέμβασή του, τόσο στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και στον ΕΛΓΑ ο βουλευτής Ηλείας, Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Μπορεί μέχρι τώρα η χρονιά για τον τομέα ελαιόλαδου να εμφανίζεται πολύ καλή, και οι τιμές να είναι ικανοποιητικές, ωστόσο η ζέστη σε συνδυασμό με την υγρασία και το γεγονός ότι η συγκομιδή σε πολλές περιοχές δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί έφερε και πάλι το γλοιοσπόριο που καταστρέφει τον ελαιόκαρπο, πριν από το λιομάζωμα.

Ο κ. Νικολακόπουλος με βάση την παραπάνω εικόνα και τον πιθανό κίνδυνο να επιδεινωθεί το πρόβλημα κάτι που θα έχει αντίκτυπο στο αγροτικό εισόδημα παρά τις αισιόδοξες πράγματι προβλέψεις ζητά να γίνουν οι ανάλογες αυτοψίες και να τεκμηριωθεί μια διαδικασία που θα μπορεί να βοηθήσει τους ελαιοπαραγωγούς μας.

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προχώρησε και ο βουλευτής Διονύσης Καλαματιανός, σχετικά με τις συνέπειες της ασθένειας του γλοιοσπορίου. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες όπως τονίζει, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία έχουν συμβάλλει στην έξαρση της συγκεκριμένης μυκητολογικής ασθένειας που απειλεί να ναρκοθετήσει τη φετινή ελαιοκομική χρονιά.

Χαρακτηριστικά, οι περιγραφές πολλών ελαιοκαλλιεργητών κάνουν λόγο για «μουμιοποιημένο» καρπό στα ελαιόδεντρα.

Αποτελεί, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν ενέργειες από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για άμεση εκτίμηση του μεγέθους της ζημιάς και παράλληλα να χρησιμοποιηθούν εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αποκατασταθεί η οικονομική ζημιά των πληττόμενων ελαιοπαραγωγών.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ