28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Παρουσία του Μητροπολίτη Καρπενησίου τα αποκαλυπτήρια ψηφιδωτής εικόνας στην Παλιά Βίνιανη Ευρυτανίας [ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ]

από την έντυπη έκδοση

Τον Οκτώβριο του 2020, μετά την επιτυχή εξέλιξη (από το 2019) των εργαστηρίων υφαντικής – κομποδετικής και ξυλογλυπτικής, η Μητρόπολη Καρπενησίου είχε ξεκινήσει τη λειτουργία και ενός ακόμη εργαστηρίου, αυτό του ψηφιδωτού. Τα μαθήματα γίνονταν στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων στην Ανατολική Φραγκίστα από την κα Δήμητρα Αντωνοπούλου, διδάσκουσα στο τμήμα ψηφιδωτού της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών. Επιστέγασμα της προσπάθειας αποτέλεσε η ψηφιδωτή εικόνα των Αγ. Αναργύρων που εγκαταστάθηκε στην Π. Βίνιανη.

Πρόσφατα (11/7/22), στο προσκυνητάρι της πλατείας Αγίων Αναργύρων στον οικισμό της Παλαιάς Βίνιανης, οργανώθηκε μια μικρή εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια – εγκαίνια της ψηφιδωτής εικόνας των Αγίων Αναργύρων, έργο ομαδικής δουλειάς των μαθητών και μαθητριών του εργαστηρίου ψηφιδωτού της Ι.Μ.Κ.

«Δεν είναι πρωτοτυπία αλλά αναγκαιότητα το να γυρίσουμε πίσω στις αξίες μέσω και των παραδοσιακών τεχνών, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι μοχλός ανάπτυξης και συγχρόνως να βοηθήσουν την τοπική κοινωνία. Οι παραδοσιακές τέχνες πρέπει να διδάσκονται και να καθιερωθούν στο σήμερα ώστε να διατηρηθούν και στο αύριο. Με βούληση, σύστημα και συντήρηση του ενθουσιασμού, εφόσον το πιστεύεις, κατορθώνεις να προσελκύσεις παιδιά και ενήλικες, ώστε να μυηθούν στα μυστικά των παραδοσιακών τεχνών», ανέφερε, δύο χρόνια πριν, η ανακοίνωση της Μητρόπολης Καρπενησίου για τη λειτουργία του Εργαστηρίου Ψηφιδωτού.

Τα αποκαλυπτήρια της εικόνας έγιναν από τον Μητροπολίτη κ.κ. Γεώργιο και τον Δήμαρχο Αγράφων κ. Αλέξη Καρδαμπίκη. Ο επιχώριος ποιμενάρχης, που χοροστάτησε και στην τελετή των εγκαινίων, συνεχάρη και ευχαρίστησε θερμά τους μαθητές του εργαστηρίου που έφεραν εις πέρας την κατασκευή της εικόνας «η οποία θα μείνει, καθώς το ψηφιδωτό έχει την ιδιότητα να αντέχει στον χρόνο», όπως σημείωσε. «Η τέχνη του ψηφιδωτού είναι, ίσως, δυσκολότερη και από τη γλυπτική», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης.

Στην αγαστή συνεργασία -που αποδίδει καλά αποτελέσματα- ανάμεσα στον Δήμο Αγράφων και τη Μητρόπολη Καρπενησίου, στάθηκε ο δήμαρχος κ. Καρδαμπίκης, που με τη σειρά του συνεχάρη τα μέλη του εργαστηρίου για την προσπάθεια και το τελικό αποτέλεσμα που παρέδωσαν. «Η Βίνιανη έχει μέλλον και παλεύουμε όλοι μαζί γι’ αυτό», επεσήμανε ο δήμαρχος και αναφέρθηκε στην ανάγκη πραγματικής ομόνοιας και σύμπνοιας προς την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ