3 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Παυλάκης / «Καμπανάκι» για αναζωπύρωση της πανδημίας – Η νέα μετάλλαξη και η Κίνα

Τον κίνδυνο να υπάρξει νέο κύμα πανδημίας λόγω καινούργιων στελεχών του κορονοϊού, υπογράμμισε ο Γιώργος Παυλάκης.

Όπως εξήγησε ο ιατρός-ερευνητής, αν και προς το παρόν δεν υπάρχει ανησυχία για την Κίνα, στο μέλλον είναι πιθανό να έρθουν νέα στελέχη του ιού από την ασιατική χώρα. Την ίδια ώρα, στη Βόρεια Αμερική έχει καταγραφεί νέα μετάλλαξη, ακόμα πιο μεταδοτική από την Όμικρον.

Ο κ. Παυλάκης σημείωσε ότι μπορεί όλοι να ανησυχούμε για την Κίνα, καθώς άνοιξε την οικονομία της εντός του χειμώνα, χωρίς να έχει ο πληθυσμός την ανοσία που έχουν αποκτήσει άλλοι λαοί, ωστόσο αυτός ο κίνδυνος ακόμα καθυστερεί. 

«Από τη μια μέρα στην άλλη, έχουμε καινούργιες κρίσεις. Δεν είναι σωστό να ξεχνάμε την πανδημία, οι κυβερνήσεις να προετοιμάζουν το κοινό ότι δεν έχουμε τελειώσει. Η κατάσταση στην Κίνα θα έχει επιπτώσεις και στην υγεία και στην οικονομία. Θα υπάρξουν 1,5 εκατ. μολύνσεις και ένα εκατομμύριο θάνατοι από κορονοϊό, αυτό θα συνταράξει την κοινωνία της Κίνας», είπε στον ΣΚΑΪ.

«Στην Κίνα εκτιμάται ότι θα υπάρξουν ενάμιση εκατομμύριο μολύνσεις και ένα εκατομμύριο θάνατοι από κορονωϊό», ανέφερε ο κ. Παυλάκης.

Παράλληλα, είπε ότι μπορεί η ασιατική χώρα να μην βρίσκεται ακόμα σε αυτό το στάδιο, αλλά πρέπει να εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα για τον κορονοϊό σε όλο τον κόσμο προτού να είναι αργά. Συγκεκριμένα, οι κυβερνήσεις πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα και να επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς πριν υπάρξει εξάπλωση του ιού.

«Είναι λάθος να αφήνουμε τα αεροπορικά ταξίδια ελεύθερα τελείως, πρέπει να υπάρχει έλεγχος, ιδίως αυτό τον χειμώνα. Θα έρθει κίνδυνος από την Κίνα, θα έχουμε καινούργια στελέχη», ανέφερε ο ιατρός-ερευνητής, τονίζοντας ότι μπορεί η Κίνα να έχει εμβολιάσει το συντριπτικό ποσοστό του πληθυσμού της, ωστόσο οι περισσότεροι έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις και τα κινεζικά εμβόλια δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα.

Σημείωσε δε ήδη έχει βρεθεί νέο στέλεχος στην Αμερική που είναι 20% πιο μεταδοτικό από τα υπάρχοντα. «Όταν δούμε τα καινούργια στελέχη (θα πάμε σε νέα μέτρα). Η νέα παραλλαγή νικάει τις προηγούμενες, ξεπερνάει ως ένα βαθμό το εμβόλιο, είναι επικίνδυνο», είπε.

Τέλος, ανέφερε ότι δεν πρέπει να κηρύσσεται κάθε τόσο το τέλος της πανδημίας, όπως επίσης και ότι οι μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται παντού.

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ