Η Ευρυτανία προσφέρει πληθώρα πεζοπορικών επιλογών, για όλα τα επίπεδα, τις ηλικίες, τις προτιμήσεις. Από παραλίμνια μονοπάτια και διασχίσεις ποταμιών, μέχρι διαδρομές σε αλπικά λιβάδια και ψηλές κορφές πάνω από τα 2.000 μέτρα, ο πεζοπόρος είναι σίγουρο ότι θα βρει το δικό του μονοπάτι για να περάσει μια μέρα στη φύση του πιο ορεινού ελληνικού νομού.
Πολλά μονοπάτια υπάρχουν και σε κοντινή απόσταση από το Καρπενήσι, μονοπάτια που τα τελευταία χρόνια γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, αποτελώντας ένα επιπλέον δέλεαρ για να επισκεφθεί κανείς τον τόπο. Πρόσφατα, βρεθήκαμε για πεζοπορία πέριξ του Παλαιού Μικρού Χωριού, ανεβαίνοντας ως την κορυφή του Λόφου Τσίρι, στα 1.078 μέτρα.
Με αφετηρία το δημοτικό πάρκινγκ στον οικισμό Γαύρος του Μεγάλου Χωριού, στα 670 μέτρα, ακολουθήσαμε πορεία δυτική, περπατώντας μέσα σε πλατάνια και τρεχούμενα νερά, με πρώτο στόχο το μνημείο των 13 θυμάτων της κατολίσθησης του 1963· ακριβώς δίπλα αρχίζει σύντομο μονοπάτι που οδηγεί στο μνημείο του αντάρτη Κλέαρχου (Κώστα Μπίρτσα).
Κατόπιν, σειρά είχε η λίμνη του Μικρού Χωριού, που σχηματίστηκε μετά την κατολίσθηση και περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση, ενώ στα νερά της καθρεπτίζεται ο επιβλητικός κόκκινος βράχος.
Από τα 836μ. της λίμνης αρχίζει πορεία με προορισμό την κορυφή του Λόφου Τσίρι. Ακολουθώντας τα αραιά σημάδια και διασχίζοντας το εντυπωσιακό -παρά την εποχή- πλατανόδασος, φτάνουμε έπειτα από περίπου 35’ στο τριγωνομετρικό της κορυφής του λόφου, που παρά το χαμηλό του υψόμετρο προσφέρει άπλετη θέα σε Χελιδόνα, Καλιακούδα και Βελούχι, ενώ μπροστά μας απλώνεται η κοιλάδα του Καρπενησιώτη.
Για την επιστροφή, επιλέγουμε να κινηθούμε χαμηλότερα μέσα από δασικούς δρόμους για να φθάσουμε στο Νέο Μικρό Χωριό και μέσω του κεντρικού, ασφάλτινου δρόμου στον Γαύρο. Το μήκος της διαδρομής ήταν περίπου 10χλμ, που διανύθηκαν σε 4 ώρες.