Πιο ζεστός ο φετινός χειμώνας στην Ευρυτανία. Τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου και το Καρπενήσι, από την έντυπη

από την έντυπη έκδοση

Μάλλον γρήγορα θα λησμονηθεί ο φετινός χειμώνας στην Ευρυτανία, αφού -πλην λιγοστών εξαιρέσεων- δεν συνοδεύτηκε από ιδιαίτερα αξιόλογα φαινόμενα. Ιστορική για την Αθήνα αλλά όχι για το… Καρπενήσι ήταν η κακοκαιρία Μήδεια.

Λίαν θερμός υπήρξε ο φετινός χειμώνας 2020-21 στην Ελλάδα, με εξαίρεση τις περιόδους δύο συγκεκριμένων κακοκαιριών («Λέανδρος» στις 14-18/01/2021 και «Μήδεια» στις 13-17/02/2021), όπως προκύπτει από την ανάλυση της μέγιστης θερμοκρασίας ανά ημέρα και την απόκλισή της από τη μέση τιμή της τελευταίας δεκαετίας (2010-2019) για τέσσερις πόλεις της Ελλάδας, όπου λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση, ανάλυση έγινε για τους σταθμούς στη Φλώρινα, στη Θεσσαλονίκη (Καλαμαριά), στην Αθήνα (Γκάζι) και στο Ηράκλειο Κρήτης. Στο μεγαλύτερο διάστημα των τριών μηνών Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου (90 ημέρες συνολικά) η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από τις κανονικές τιμές για μεγάλο αριθμό ημερών (πχ για τις 66 από τις 90 ημέρες του χειμώνα στη Θεσσαλονίκη). Ο θερμότερος μήνας του χειμώνα ήταν ο Ιανουάριος του 2021, με σημαντική απόκλιση της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας από τη μέση τιμή της τελευταίας δεκαετίας, και στους τέσσερις σταθμούς.

Τα στοιχεία για την Ευρυτανία

Στην Ευρυτανία, η γενική αίσθηση ότι ο χειμώνας που -μόνο ημερολογιακά- αφήσαμε πίσω μας προ ολίγων ημέρων ήταν μάλλον ήπιος και «μαλακός», επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί η περίπτωση της πόλης του Καρπενησίου, όπου οι θερμοκρασιακές τιμές ήταν υψηλότερες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Πιο αναλυτικά, η μέση θερμοκρασία του Δεκεμβρίου 2020 ήταν 6,3c, ενώ, αντίστοιχα, η ίδια τιμή το 2019 ήταν 5,1c και το 2018 ανήλθε σε 3,1c. Και ο Ιανουάριος 2021 ήταν πιο θερμός σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, με μέση θερμοκρασία τους 4,4c, όταν το 2020 ήταν 2,7c και το 2019 είχε πέσει στους 0,7c. Τα ίδια, εν πολλοίς, ισχύουν και για τον προηγούμενο μήνα: κατά τον Φεβρουάριο ’21 η μέση θερμοκρασιακή τιμή ανήλθε σε 5,3c, παραπάνω από τους 4,8c του Φεβ. 2020 και τους 3,3c του ίδιου μήνα το ’19.

Η Μήδεια και ο Λέανδρος

Στα 1.000 μέτρα υψόμετρο του Καρπενησίου, η ελάχιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο ήταν οι -10,3 βαθμοί Κελσίου. Η κακοκαιρία «Λέανδρος» ήταν η πιο αξιόλογη κακοκαιρία για φέτος, με 30-35εκ. χιονιού να πέφτουν στην πόλη, την παγωνιά να κυριαρχεί και τα σχολεία να αναστέλλουν τη διά ζώσης λειτουργία τους για τρεις ημέρες. Πιο ήπιος από άποψη χιονοπτώσεων ήταν ο «Λέανδρος» τον Ιανουάριο (15-20εκ. στο κέντρο του Καρπενησίου), που, ωστόσο, έριξε τη θερμοκρασία σε διψήφια αρνητικά επίπεδα. Και στις δύο κακοκαιρίες χιόνισε και σε χαμηλά υψόμετρα (<400μ.) στα δυτικά του νομού Ευρυτανίας, δίχως, πάντως, να καταγραφούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Υετικά, ο χειμώνας ήταν πλούσιος, με πολλές βροχές αλλά και χιόνια στα ευρυτανικά βουνά. Στο Καρπενήσι, κατά το τρίμηνο Δεκεμβρίου ’20-Φεβρουαρίου ’21, καταγράφηκαν 668 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Προβλήματα λόγω κορεσμού των εδαφών παρατηρήθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου, με κατολισθήσεις και καθιζήσεις να προκαλούν διακοπές στην κυκλοφορία και την κινητοποίηση των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών.

Τοπικές ειδήσεις
Επικαιρότητα
Αθλητικά