10 Αυγούστου 2022

ΜΕΝΟΥ

Πολιτιστικός / Το χρονικό της Μάχης του Καρπενησίου, η έκδοση λευκώματος και το “ευχαριστώ” στον Παναγιώτη Κακούρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια ωραία εκδήλωση στο πλαίσιο του 78ου Συνεδρίου της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής που έγινε στο Καρπενήσι

Στο πλαίσιο του 78ου Συνεδρίου της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής, το πρωί της Παρασκευής, 29 Ιουλίου 2022, στην κεντρική πλατεία, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου οργάνωσε εκδήλωση παρουσίασης του επετειακού λευκώματος “Το Χρονικόν της Μάχης του Καρπενησίου, 1821” και τιμητική βράβευση στον ομογενή Παναγιώτη Κακούρα, που ανέλαβε τα έξοδα για την έκδοσή του.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού, Ηλίας Τσώνης, αναφέρθηκε στην ιδέα και υλοποίηση δημιουργίας του λευκώματος, σε μια χρονιά – ορόσημο (2021) του επετειακού εορτασμού των 200 Χρόνων της Επανάστασης του ‘21. Πρόκειται για το χρονικό της περιγραφής του Ξεσηκωμού του 1821, έτσι όπως περιγράφεται από έναν άνθρωπο που υπήρξε είτε ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας, είτε το πιθανότερο αυτήκοος μάρτυς αυτοπτών μαρτύρων, τον Γεώργιο Αναγνώστη Ιατρείδη. Την επιμέλεια και μεταφορά των κειμένων στα νέα ελληνικά ανέλαβε ο Γιάννης Δημητρίου και τη φωτογράφιση ο Δημήτρης Κοκοτίνης, ενώ πρόθυμα τα Ευρυτανικά Νέα ανέλαβαν την έκδοση του λευκώματος των 116 σελίδων.

Οι φωτογραφήσεις των μελών του Συλλόγου, ενδεδυμένων με τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες (φορεσιές Άμπλιανης, Μυρίκης κ.α.), έλαβαν χώρα σε τοποθεσίες εξαιρετικής ομορφιάς γύρω από το Καρπενήσι, στην Ποταμιά, στη Μυρίκη, στη Μπιάρα, στο Κρίκελο, στην Δομνίστα και στους Δομιανούς. Μέσα από τις σελίδες του λευκώματος “Το Χρονικόν της Μάχης του Καρπενησίου, 1821”, ο αναγνώστης μπορεί να διακρίνει τη συγκινητική προσφορά ανθρώπων κάθε ηλικίας να συμβάλλουν με τον τρόπο του ο καθένας στο τελικό αποτέλεσμα, με γνώμονα μόνο την απόδοση τιμής στους εξεγερθέντες Καρπενησιώτες του 1821. 

Ο Η. Τσώνης

Για το συγγραφικό εγχείρημα μίλησε πιο αναλυτικά ο Γ. Δημητρίου, επιμελητής των κειμένων, ενώ η ατμόσφαιρα φορτίστηκε συγκινησιακά στην τιμητική ανακήρυξη του Ευρυτάνα της Αμερικής, Παν. Κακούρα, ως επίτιμου μέλους του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την κάλυψη των εξόδων του λευκώματος αλλά και τη συνολική του προσφορά στον σύλλογο.

Τη βράβευση έκανε η Αντιπεριφερειάρχης Ορεινής-Δασικής Πολιτικής & Κτηνοτροφίας, Κατερίνα Καλαντζή, που εξήρε τη δράση του Πολιτιστικού και ευχαρίστησε θερμά τον Π. Κακούρα για τη διαρκή του στήριξη στο τοπικό γίγνεσθαι. Με τα καλύτερα λόγια μίλησε για τον Σύλλογο και ο Πρόεδρος της Ένωσης «Το Βελούχι», Δημήτρης Τσόλκας.

Ο Γ. Δημητρίου
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ