20 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο “Searching for Rodakis” στην Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι και στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο “Searching for Rodakis” (Αναζητώντας την Ροδάκη) διάρκειας 56 λεπτών θα προβληθεί το Σάββατο 18 Μαΐου στις 20.00, στην Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι (Αίθουσα Φρίντα Λιάπα) και την Κυριακή 19 Μαΐου 17.00-19.00 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Πριν από την προβολή του ντοκιμαντέρ, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί σύντομη συζήτηση, όπως αναγράφεται στην πρόσκληση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ:

“Ένα σπίτι, δύο οικογένειες.
Καθώς ένας ελληνικός τάφος άγνωστης προέλευσης ανακαλύπτεται κάτω από τα δάπεδα σε ένα παλιό χωριό στην Τουρκία, αποκαλύπτεται μια σχεδόν ξεχασμένη ιστορία από τη δημιουργία της χώρας· η εξαναγκαστική ανταλλαγή πληθυσμών το 1923.

Το 1887, η Χρυσούλα, που πέθανε στα 17 της χρόνια, έχει θαφτεί στο πάτωμα του σπιτιού της σε ένα μικρό χωριό 100 χιλιόμετρα μακριά από την Κωνσταντινούπολη. 37 χρόνια αργότερα, η οικογένεια της Χρυσούλας, λόγω ανταλλαγής πληθυσμών, την άφησε θαμμένη στο πάτωμα του σπιτιού και εκδιώχθηκε στη Βόρεια Ελλάδα. Εκατό χρόνια αργότερα, η οικογένεια του σκηνοθέτη που ζει στο παλιό αυτό σπίτι βρήκε τον τάφο της Χρυσούλας κατά τη διάρκεια επισκευής του πατώματος. Η ταινία είναι μια ιστορία που διηγείται τις περιπέτειες του σκηνοθέτη Κερέμ Σογιουλμάζ μετά τον εντοπισμό του τάφου το 2016, την έρευνα της οικογένειας του τάφου και την αναζήτησή τους που ολοκληρώθηκε το 2022 στη Θεσσαλονίκη.

“Αναζητώντας την Ροδάκη” είναι ένα ντοκιμαντέρ που ενώνει τους λαούς της Τουρκίας και της Ελλάδας μέσω ενός τάφου, εξετάζοντας νέες προσεγγίσεις ενώ διατηρεί την ιστορική συνέχεια. Μια σημαντική ιστορία για την επιρροή της θρησκευτικής διαίρεσης στις απλές ζωές των ανθρώπων και την ανταλλαγή πληθυσμών, ειδικά την εκατονταετία της δημιουργίας της δημοκρατίας”.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ