6 Φεβρουαρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Πρότυπο πρότζεκτ αναβάθμισης πολυκατοικίας στον Ταύρο με crowdfunding

Οκτώ οικογένειες διαμένουν στο παλιό προσφυγικό κτίριο στον Ταύρο βιώνοντας κάτι γνώριμο σε όλους μας: πολύ κρύους χειμώνες με υγρασία και ανυπόφορα ζεστά καλοκαίρια. Ταυτόχρονα, επιβαρύνονται από την ενεργειακή κρίση, σπαταλώντας μεγάλα ποσά για να κλιματίσουν την κατοικία τους χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το Tavros project σκοπεύει να το αναβαθμίσει και να φέρει τις οικογένειες από το παρελθόν… στο παθητικό σπίτι, δηλαδή σε ένα κτίριο μηδενικών εκπομπών ρύπων που θα παράγει και τη δική του ενέργεια! Θα χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με σκοπό να δοκιμαστούν και να εισαχθούν στα επιλέξιμα υλικά στη χώρα μας, ενώ ολόκληρη η πολυκατοικία θα αξιοποιηθεί ως κόμβος εκπαίδευσης, ενημέρωσης και υποστήριξης της καινοτομίας.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, σε συνεργασία με τη Greenpeace και τον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου, πρόκειται να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων υλοποιώντας το δεύτερο πιλοτικό έργο ενεργειακής αναβάθμισης Passivistas, το project του Ταύρου, και καλεί τον κόσμο να το υποστηρίξει. Στη νέα πλατφόρμα crowdfunding μπορεί ο καθένας να κάνει δωρεά για την πραγματοποίηση του έργου, που ανοίγει νέους ορίζοντες στην οικιακή εξοικονόμηση ενέργειας, κερδίζοντας δωράκια και σημαντικά προνόμια.

«Ξεκινάει η καμπάνια για το δεύτερο πιο σημαντικό project μας μετά από αυτό του Παπάγου. Την ώρα που έννοιες όπως η αειφορία ή η ορθολογική χρήση ενέργειας έχουν χάσει το πραγματικό τους νόημα, την ώρα που οι πολίτες απελπισμένοι ψάχνουν άδικα να βρουν φθηνούς και αποδοτικούς τρόπους θέρμανσης και ζουν σε συνθήκες απόλυτης ενεργειακής φτώχειας και άθλιας ποιότητας ζωής, εμείς θα αποδείξουμε ότι εύκολα και μεθοδικά μπορούμε όλοι να ζούμε σε καλύτερα σπίτια. Το αποδείξαμε μια φορά, θα το αποδείξουμε πάλι και τώρα και με ένα όπλο παραπάνω τη δεδομένη στιγμή: πολύ περισσότερη εμπειρία αλλά και ισχυρότερους συμμάχους» αναφέρει ο επικεφαλής των Passivistas και πρόεδρος του ΕΙΠΑΚ Στέφανος Παλλαντζάς.

«Μια σωστή ενεργειακή μετάβαση ξεκινάει από τη μείωση των ενεργειακών μας αναγκών. Όταν αυτό συνδυάζεται με ένα σπιτικό στο οποίο ζεις άνετα, είναι σαν να λούζεται από φως ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Μακάρι η πολιτεία να παραδειγματιστεί βλέποντας απλούς ανθρώπους που αλληλοστηρίζονται και προχωράνε μόνοι τους και να δημιουργήσει τον χώρο για τη μετατροπή του κτιριακού αποθέματος σε παθητικές κατοικίες. Μέχρι τότε έχουμε μόνο ο ένας την άλλην» σχολιάζει η Σάντυ Φαμελιάρη, Υπεύθυνη Προγραμμάτων για την Κλιματική Αλλαγή στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Ορισμένοι από τους ενοίκους της πολυκατοικίας που πρόκειται να αναβαθμιστεί. «Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που πρόκειται να συμβεί, αλλά αν συμβεί θα αλλάξει τη ζωή μου και τη ζωή της οικογένειάς μου για πάντα», λέει ο Κώστας

«Οι πόλεις με ουδέτερο άνθρακα διακυβεύονται στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Αλλά για να φτάσουμε στις πόλεις πρέπει να ξεκινήσουμε από τα κτίρια, να πάμε σε οικοδομικά τετράγωνα, να πάμε στη γειτονιά αναβαθμίζοντας τα κτίρια σε παθητικά και μετά να προχωρήσουμε στις πόλεις. Αυτό είναι ένα στοίχημα, θέλει δουλειά αλλά είμαστε εδώ και θα το κάνουμε!» δηλώνει ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου.

Ένα Παθητικό Κτίριο διατηρεί ετήσια εσωτερική θερμοκρασία μεταξύ 20℃ και 25℃, σχετική υγρασία μεταξύ 35-55% και συγκέντρωση CO2 κάτω από 1000ppm. Το εύρος θερμοκρασίας είναι πάντα μεταξύ 20℃ και 25℃ ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία.

Οι δωρεές θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του έργου και οι ενδιαφερόμενοι θα απολαύσουν μια σειρά από δωράκια και προνόμια. Από μικρά αναμνηστικά μέχρι συμβουλές σύστασης ενεργειακών κοινοτήτων και επισκέψεις στο κτίριο με “ξεναγό” που θα εξηγεί γιατί αυτό είναι το σπίτι του μέλλοντος. Ωφελούμενη θα είναι συνολικά η κοινωνία, αφού Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, Greenpeace και Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου στοχεύουν να αξιοποιήσουν αυτό το παράδειγμα ως πρότυπο για τις αναγκαίες αναβαθμίσεις, προς μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος και βελτίωσης του βιοτικού μας επιπέδου.

«Παιδιά μου, εγώ ζω τόσα χρόνια μόνη μου χωρίς κανένα σύστημα θέρμανσης, γιατί η πολυκατοικία δεν έχει. Δεν θέλω να μου φτιάξετε μια όμορφη κουζίνα, το μόνο που θέλω είναι να σταματήσω να κρυώνω τους χειμώνες», λέει η Κούλα, που μένει στην πολυκατοικία.

Αν θέλετε κι εσείς να βοηθήσετε τον Μάριο, την Κούλα, τον Κώστα και τους υπόλοιπους ενοίκους της Πειραιώς 211 να αποκτήσουν το σπίτι που τους αξίζει και που θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για όλους μας, πατήστε εδώ. Το καλύτερο σπίτι δεν είναι προνόμιο των λίγων, είναι δικαίωμα όλων και κάνει καλό και στον πλανήτη!       

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Generated by Feedzy