25 Σεπτεμβρίου 2022

ΜΕΝΟΥ

Ρωσία: Δημοψηφίσματα εν μέσω αντιδράσεων – Ανησυχίες για κλιμάκωση

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα «δημοψηφίσματα» για προσάρτηση στη Ρωσία των κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από το Κίεβο και τη Δύση.

Έως και την Τρίτη, οι επαρχίες του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια καλούνται να αποφασίσουν αν θα ενωθούν με τη Ρωσία ή όχι.

Η εκλογική επιτροπή διευκρίνισε ότι «για λόγους ασφαλείας», το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί από πόρτα σε πόρτα, μπροστά στα σπίτια.

Τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο την τελευταία ημέρα, στις 27 Σεπτεμβρίου. Η Ουκρανία κάνει λόγο για παρωδία. «Αυτά τα δημοψηφίσματα που είναι εικονικά δημοψηφίσματα, μία παρωδία, ένα νέο είδος χειραγώγησης, δεν έχουν καμία νομική αξία, ή αποτέλεσμα. Δεν θα τα αναγνωρίσουμε» λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργ. Ην. Εθνών ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσάις Σεργκέι Λαβρόφ εξαπέλυσε μύδρους κατά της Ουκρανίας και της Δύσης. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Ουκρανία έχει γίνει ένα εντελώς ολοκληρωτικό κράτος που μοιάζει με ναζί, όπου καταπατούνται οι κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως επιχειρείται μια προσπάθεια διαστρέβλωσης, όπως και η καλλιέργεια ενός αφηγήματος βάσει του οποίου η Ρωσία είναι η πηγή του κακού.

Την ίδια ώρα, στα αεροδρόμια και τα χερσαία σύνορα της Ρωσίας επικρατεί χάος, από πολίτες που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, για να αποφύγουν την επιστράτευση.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax κινητικότητα υπάρχει και προς το Καζακστάν. Πολλοί αναφέρουν πως σε πολλές ρωσικές πόλεις δεν βλέπεις άνδρες στους δρόμους.

Μιλώντας στην γλώσσα τους ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι προτρέπει τους Ρώσους να διαδηλώσουν εναντίον της επιστράτευσης. «55.000 ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο μέσα σε διάστημα έξι μηνών. Δεκάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν και ακρωτηριάστηκαν. Θέλετε περισσότερους; Όχι; Διαδηλώστε λοιπόν! Αγωνιστείτε! Φύγετε! Αλλιώς παραδοθείτε στον ουκρανικό στρατό! Αυτές είναι οι επιλογές για να επιβιώσετε» λέει.

Η κατάσταση είναι τεταμένη σε πολλές περιοχές. Ενδεικτικό το παράδειγμα ενός υπαλλήλου της Σμπερμπανκ στη Μόσχα, ο οποίος δείχνει στα ΜΜΕ το χαρτί της κλήτευσής του λέγοντας πως δεν έχει καμία στρατιωτική εμπειρία. «Θα πάω. Έχω άλλη επιλογή; Ή θα παρουσιαστώ στις 3 το μεσημέρι ή θα μου ασκήσουν δίωξη».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Generated by Feedzy