24 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ρωσία: 3.300 συλλήψεις για τον Ναβάλνι – Στη ΜΕΘ διαδηλώτρια, video σοκ

Ρωσία: 3.300 συλλήψεις για τον Ναβάλνι – Στη ΜΕΘ διαδηλώτρια, video σοκ

Σοκάρει ο αριθμός των ανθρώπων που συνέλαβαν χθες (23.01.2021) οι αρχές στη Ρωσία, κατά τις διαδηλώσεις στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι. Σοκάρει και το γεγονός πως μια γυναίκα νοσηλεύεται στην Εντατική γιατί… τόλμησε να ρωτήσει για τη σύλληψη, άοπλου, νεαρού!

Χιλιάδες κόσμου μαζεύτηκε το Σάββατο (23.01.2021) στη Μόσχα για να συμμετάσχει στην (απαγορευμένη από τις αρχές) διαδήλωση υπέρ της αποφυλάκισης του Αλεξέι Ναβάλνι. Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις έγιναν, όμως, σε όλη τη Ρωσία. 

Δεν ήταν μόνο η Μόσχα όπου έγιναν διαδηλώσεις. Δεν ήταν μόνο εκεί όπου έγιναν και συλλήψεις. Συνολικά, οι ρωσικές αρχές έκαναν περισσότερες από 3.300 συλλήψεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση OVD Info.

Στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και γενέτειρα του προέδρου της Βλαντίμιρ Πούτιν, μια διαδηλώτρια τραυματίστηκε τόσο σοβαρά που νοσηλεύεται στην εντατική, δήλωσε νοσοκομειακή πηγή στο AFP.

Χθες το βράδυ, η εισαγγελία της Αγίας Πετρούπολης ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για βιαιότητες, συμπεριλαμβανομένου “από την πλευρά δυνάμεων που είναι επιφορτισμένες με τον σεβασμό του νόμου”.

Η εισαγγελία δημοσίευσε την ανακοίνωση αυτή μετά την μετάδοση από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ενός βίντεο στο οποίο φαινόταν μια γυναίκα να πέφτει στο έδαφος αφού δέχθηκε κλωτσιά από αστυνομικό για την αντιμετώπιση των ταραχών.

Η γυναίκα, η οποία κατονομάστηκε ως η Μαργκαρίτα Γιούντινα, φαίνεται στο βίντεο να ρωτάει τρεις αστυνομικούς γιατί συλλαμβάνουν έναν νεαρό διαδηλωτή που είναι άοπλος. Ένας από τους αστυνομικούς φαίνεται στο βίντεο στη συνέχεια να της δίνει μια κλωτσιά στην κοιλιά.

Η Γιούντινα μπήκε στο νοσοκομείο το βράδυ του Σαββάτου εξαιτίας τραυματισμού στο κεφάλι, δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου Djanelidze της Αγίας Πετρούπολης. “Βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση”, διευκρίνισε ο υπεύθυνος, σημειώνοντας ότι η γυναίκα “νοσηλεύεται στην εντατική”.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν, το Σάββατο, ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές σε πολλές μεγάλες πόλεις καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε όλη τη χώρα φωνάζοντας συνθήματα όπως “Πούτιν κλέφτη!”, “Ναβάλνι είμαστε μαζί σου!” ή ακόμη “Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους!”.

Οι περισσότερες συλλήψεις στη σύγχρονη Ρωσία

Σύμφωνα με την OVD Info, που ειδικεύεται στην παρακολούθηση των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης, η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 3.324 ανθρώπους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που έγιναν σε δεκάδες πόλεις, εκ των οποίων τους 1.320 στη Μόσχα και τους 490 στην Αγία Πετρούπολη.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό συλλήψεων στη διάρκεια διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης που έχει καταγραφεί στην ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας.

Ο 44χρονος Ναβάλνι, ο οποίος τέθηκε προσωρινά υπό κράτηση και κατηγορείται στο πλαίσιο πολλών δικαστικών διαδικασιών, συνελήφθη στις 17 Ιανουαρίου, αμέσως μετά την επιστροφή του στη Ρωσία από τη Γερμανία, όπου έμεινε πέντε μήνες για να αναρρώσει έπειτα από δηλητηρίασή του για την οποία κατηγορεί το Κρεμλίνο, το οποίο απορρίπτει την κατηγορία αυτή.

Η καταστολή των διαδηλώσεων στη Ρωσία, κατά τις οποίες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζήτησαν την απελευθέρωση του Ναβάλνι, καταδικάστηκε από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Η Γαλλία θέλει κυρώσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν, σχολιάζοντας τις συλλήψεις χιλιάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων υποστήριξης στον Αλεξέι Ναβάλνι, έθεσαν σε κίνδυνο το κράτος δικαίου, ενώ κάλεσε για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Η επιτυχία των διαδηλώσεων σε όλη τη ρωσική επικράτεια είναι εντυπωσιακή» δήλωσε σήμερα ο Λεντριάν στο ραδιόφωνο France Inter radio, εκδηλώνοντας την ανησυχία του για την αυταρχική στροφή της χώρας.

To άρθρο Ρωσία: 3.300 συλλήψεις για τον Ναβάλνι – Στη ΜΕΘ διαδηλώτρια, video σοκ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ