27 Ιανουαρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Σέρρες: Πένθος και ερωτήματα για το θάνατο του 11χρονου μαθητή

Κλειστά τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης σήμερα στο Δήμο Σερρών, λόγω πένθους για το τραγικό χαμό του 11χρονου μαθητή χθες το μεσημέρι, όταν ανατινάχθηκε ο λέβητας πίσω από το σχολείου του.

Εκτός κινδύνου είναι οι δύο μαθητές που τραυματίστηκαν από την ισχυρή έκρηξη. Ήδη ο ένας πήρε εξιτήριο και ο άλλος διεκομίσθη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για προληπτικούς λόγους.
Σήμερα το πρωί στο σημείο της έκρηξης βρίσκονται πραγματογνώμονες παρουσία του δικηγόρου της οικογένειας του άτυχου 11χρονου.
Η ώρα χθες ήταν 2.20 και οι μαθητές του ολοήμερου ήταν σε διάλειμμα και λόγω της ασθενούς βροχής πήγαν στο στέγαστρο πίσω στο σχολείο. Εκείνη την ώρα έγινε η τρομερή έκρηξη στο λεβητοστάσιο, με αποτέλεσμα κομμάτια τοίχου και η πόρτα να ανατιναχθούν τριάντα μέτρα περίπου μακριά τραυματίζοντας θανάσιμα τον 11χρονο μαθητή και τραυματίζοντας ελαφρά τους δύο συμμαθητές του. Οι πληροφορίες λένε πως ο παλιός καυστήρας με το πετρέλαιο ήταν αυτός που εξερράγη, μετά από εργασίες για την μετατροπή του συστήματος θέρμανσης σε γεωθερμία.
Εκτελούνταν έργο ενεργειακής αναβάθμισης
Ο αντιδήμαρχος Έργων, Γιώργος Νυχτοπάτης, είπε πως γινόταν ένα έργο ενεργειακής αναβάθμισης του σχολείου εδώ και ένα χρόνο περίπου και σύμφωνα με το έργο στο 9ο δημοτικό θα γινότανε η αλλαγή, από τον καυστήρα στο πετρέλαιο στον καυστήρα με τη γεωθερμία, ενώ τα ακριβή αίτια που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία θα ερευνηθούν από τους αρμόδιους.
Τι ισχυρίζεται ο διευθυντής του σχολείου
«Στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου», δήλωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής του σχολείου, Νικόλαος Τσιότσιος, σημειώνοντας πως ο ίδιος διαφωνούσε με το εν λόγω έργο καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.
«Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου», λέει ο κύριος Τσιότσιος. «Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ότι γνωρίζω».
Ο διευθυντής του σχολείου υπογραμμίζει ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του, χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επισημαίνει ακόμα ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες αλλά όπως είπε «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία»
Δήμος Σερρών: Δεν δόθηκε καμιά άδεια για εργασίες εν ώρα μαθήματος
Οι απαντήσεις θα δοθούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν προς κάθε κατεύθυνση τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών χθες το βράδυ μετά από σύσκεψη στο Δημαρχείο σημειώνοντας στους δημοσιογράφους πως από τη συμβατική υποχρέωση του εργολάβου υπάρχει υποχρέωσή του, να ζητάει άδεια και από τον Δ/ντη του σχολείου και από τον Δήμο για να εκτελεί εργασίες ενδεχόμενα σε κάποιες ώρες που υπάρχει διδακτικό έργο, τέτοια άδεια από τον Δήμο δε δόθηκε ποτέ. «Είναι σαφής ο όρος της σύμβασης, από τον Δήμο δε δόθηκε ποτέ η άδεια και δε θα έπρεπε ο εργολάβος να βρίσκεται μέσα στη σχολική μονάδα όλα τα άλλα θα διερευνηθούν γιατί πρέπει να δοθούν απαντήσεις.
Ο όρος αναφέρει πως θα υπάρχει έγγραφη αποδοχή και από διεύθυνση του σχολείου και από τη δημοτική αρχή, από τη δημοτική αρχή τέτοια έγκριση για εργασίες να γίνονται την ώρα που τα παιδιά μας διδάσκονται μέσα στα σχολεία δεν υπήρχε περίπτωση να δοθεί.
Την επίβλεψη των εργασιών την και σχολική μονάδα και η αντίστοιχη τεχνική υπηρεσία του Δήμου η οποία βασίζεται σε συγκεκριμένες συμβατικές υποχρεώσεις. Δηλαδή επιβλέπει και ο Δήμος και η Σχολική μονάδα εάν τηρούνται οι συμβατικές υποχρεώσεις του εργολάβου», υποστήριξε ο κ. Χρυσάφης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Generated by Feedzy