Σήμερα, οι νεκροί της πανδημίας στην Ελλάδα ξεπέρασαν τους 10.000

Το απόγευμα της Κυριακής (25/4) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα. Μεταξύ των άλλων, σήμερα έσπασε το -θλιβερό- φράγμα των δέκα χιλιάδων νεκρών. Συνολικά 10.007 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου -οι 9400 μέσα σε μόλις 6 μήνες (!). Σχεδόν 1 στους 1000 κατοίκους της χώρας έχει χάσει τη ζωή του από COVID-19. Στην Ευρυτανία, από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα, 10 άνθρωποι έφυγαν από κοντά μας.

Πίσω από τα ψυχρά αριθμητικά δεδομένα και τις στατιστικές, όμως, υπάρχουν άνθρωποι που κατέληξαν μόνοι τους σε έναν θάλαμο νοσοκομείου ή μια κλίνη ΜΕΘ, μακριά από τους δικούς τους, μόνοι απέναντι στην αρρώστια και τον πόνο. Κι όμως, κάποιοι επιμένουν: αρχικά υποτιμούσαν το πρόβλημα (“μια γριπούλα είναι, σιγά”), μετά αγνοούσαν επιδεικτικά τα μέτρα προστασίας (μέχρι και πνευματικοί ταγοί έφθασαν στο σημείο αυτό) και τώρα αναπτύσσουν ή αναπαράγουν θεωρίες συνωμοσίας για τα εμβόλια.

«Αναρωτιέμαι», γράφει σε ένα εξαιρετικό του άρθρο ο Γιώργος Παππάς, Ιατρός παθολόγος, ερευνητής για τα επιδημιολογικά των λοιμώξεων, «τι ωθεί κάποιον συμπολίτη μου να πιστεύει και να βροντοφωνάζει πως όλα είναι σκευωρία. Πως οι παγκόσμιες δυνάμεις συνωμότησαν για χάρη του, πως τη φωνή του τρέμουν οι ηγεσίες, πως όλοι πληρώθηκαν για να στήσουν μια παγκόσμια παράσταση, πως ο ιός κολλάει a la carte εκτός από εκκλησίες ή πλατείες ή τις δικές του επιχειρήσεις ή επαναστατικές ασκήσεις, πως αυτός ξέρει (και, οκέι, όλοι θέλουν να κοιτάζονται στον καθρέφτη και να νιώθουν ψηλότεροι), πως ‘δεν πεθαίνεις’.

Πεθαίνεις, κοίταξε γύρω σου πια, συμπολίτη: Πες το αν τολμάς στους τάφους των 71 ανθρώπων κάτω των 40 ετών που χάθηκαν, στους συγγενείς τους (εσύ κι εγώ είμαστε οι συγγενείς τους), και πήγαινε μετά και στους 1.467 τάφους των κάτω των 65 ετών που πέθαναν, ψάξε να βρεις αν είχαν υποκείμενα, ψάξε να βρεις τι λένε οι αμπελοφιλόσοφοι ταγοί σου για ‘τους νεκρούς των lockdown και τις αυτοκτονίες’, και πήγαινε να τα παπαγαλίσεις στα παιδιά των χαμένων πατεράδων, στους συζύγους, στους γονείς. Πήγαινε αν τολμάς. Και μετά πήγαινε και στους τάφους των μεγαλύτερων σε ηλικία, σε αυτή τη βασανιστική ακολουθία προς τους 10.000 νεκρούς, σε αυτούς που πιθανώς έχεις προγράψει εσύ, ως ‘ηλικιωμένους’. Εσύ, ο κριτής ζωής και θανάτου. Πήγαινε να στρατευτείς στον παραλογισμό που βοηθά να ανοιχτούν αυτοί οι τάφοι, πήγαινε να μηρυκάσεις για ψεύτικα πιστοποιητικά και εξυπναδίστικες ατάκες, πήγαινε να ζητήσεις ‘ελευθερία’ όταν εσύ την εννοείς ως “ατομική ασυδοσία”, πήγαινε να γίνεις μέρος της αλυσίδας που θα στείλει κάποιον αθώο στη ΜΕΘ.

Είναι βάρβαρος ο θάνατος της COVID-19. Είναι βάρβαρος ο θάνατος. Πάψε να είσαι κι εσύ βάρβαρος.».

(Φωτογραφία από την Ελβετία, από εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων της πανδημίας / European Pressphoto Agency)

Τοπικές ειδήσεις
Επικαιρότητα
Αθλητικά