19 Μαΐου 2021

Σεισμός 6R / Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, υλικές μόνο ζημιές σε σπίτια, σχολεία & εκκλησίες – Κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού

ΦΩΤΟ. Κατάρρευση τμήματος σπιτιού στο χωριό Δαμάσι Λαρίσης

Ο σεισμός των 6 Ρίχτερ σε περιοχή πλησίον του Τυρνάβου, 20 χιλιόμετρα από τη Λάρισα και την Ελασσόνα, τάραξε τους πολίτες της Θεσσαλίας και έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα (και στην Ευρυτανία), χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

Η πρώτη – και όπως όλα δείχνουν κύρια – σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:16 το μεσημέρι της Τετάρτης από το γνωστό ενεργό ρήγμα του Τυρνάβου. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός (είχε εστιακό βάθος μολις 10 χιλιόμετρα) και γι’αυτόν τον λόγο είχε και μεγάλη ισχύ και μεγάλη διάρκεια, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που άκουσαν τη χαρακτηριστική βοή του Εγκέλαδου.

Εκτεταμένες ζημιές κτιρίων καταγράφονται στα χωριά Μεσοχώρι, Βλαχογιάννη και Δαμάσι που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Μικροζημιές παρατηρήθηκαν βέβαια σε όλη τη Θεσσαλία με αντικείμενα να πέφτουν από τη θέση τους σε σπίτια και καταστήματα.

Στο Δαμάσι

Ακολούθησε μπαράζ δεκάδων μετασεισμών – με τον πιο δυνατό να φτάνει τα 5 Ρίχτερ – οι οποίοι επιτείνουν το άγχος των κατοίκων. Οι σεισμολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η ισχυρή μετασεισμική δραστηριότητα αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ μεγάλη μερίδα των κατοίκων παραμένει ακόμα σε εξωτερικούς χώρους έπειτα από σχετική σύσταση των αρχών.

Ζημιές έχουν σημειωθεί σε παλιά σπίτια στην περιοχή της Ελασσόνας και συγκεκριμένα στα χωριά που βρίσκονται Νότια του Δήμου Τυρνάβου. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη η πυροσβεστική και κλιμάκιο του Δήμου συνεχίζοντας τις έρευνες.

Στο Μεσοχώρι, μια γυναίκα κατάφερε την τελευταία στιγμή να βγει από το σπίτι της, ενώ όπως είπε στις αρχές ο άνδρας της ήταν εγκλωβισμένος σε αυτό. Ο άνδρας εντοπίστηκε ζωντανός. Ο άνδρας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Τυρνάβου, είναι τετραπληγικός και απεγκλωβίστηκε σώος. Άλλα πέντε άτομα απεγκλωβίστηκαν συνολικά στο Μεσοχώρι.

Ο Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου Μεσοχωρίου

Σεισμολόγοι προειδοποιούν πως η μετασεισμική δραστηριότητα θα είναι έντονη τις επόμενες ώρες και προτρέπουν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κλείσανε όλα τα σχολεία στην περιοχή ενώ με εντολή του περιφερειακού διευθυντή Γιώργου Δονδοτσάκη γίνεται έλεγχος όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων για τυχόν ζημιές.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, έκανε λόγο για πολύ μεγάλο σεισμό, αισθητό σε όλη την κεντρική Ελλάδα. Τόνισε, όμως, ότι το αισιόδοξο μήνυμα είναι οι έντονοι μετασεισμοί, κάτι που ενδεχομένως δείχνει γρήγορη εκτόνωση της σεισμικής ακολουθίας.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού ίδιου μεγέθους με τον σημερινό των 6 ρίχτερ προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί. Μάλιστα, τόνισε ότι σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία.

Επίσης, πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και μείνει έξω από τα σπίτια του για κάποιες ώρες. Στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Υποδομών μαζί με κλιμάκια μηχανικών ετοιμάζονται να μεταβούν στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε πως είναι «γνωστό το σεισμικό ρήγμα, κατά πάσα πιθανότητα είναι το ρήγμα του Τυρνάβου», ενώ και αυτός δήλωσε πως «δεν υπήρξε ιδιαίτερη έντονη προσεισμική ακολουθία».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός και προειδοποιησε ότι θα υπαρχει μετασεισμική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να διαρκέσει 2-3 εβδομαδες, για αυτό χρειάζεται προσοχή.

Για πολύ μεγάλο σεισμό μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη φάση μελετάμε την εξέλιξη του φαινομένου συνιστώντας την προσοχή των κατοίκων της περιοχής».

(ΠΗΓΗ: in.gr, kathimerini.gr)

Τοπικές ειδήσεις
Επικαιρότητα
Αθλητικά