25 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σε δύο φάσεις η απελευθέρωση των πλειστηριασμών – «Ξεπαγώνει» η λήψη αναγκαστικών μέτρων

Σε δύο φάσεις η απελευθέρωση των πλειστηριασμών – «Ξεπαγώνει» η λήψη αναγκαστικών μέτρων

Αντίστροφη μέτρηση για να επιτραπεί ξανά η λήψη αναγκαστικών μέτρων που θα οδηγήσει σε πλειστηριασμούς ακινήτων μετά από μία περίοδο 8 – 10 μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα συμβεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα αφορά επιχειρηματικά δάνεια που έχουν «κοκκινίσει» και η δεύτερη δάνεια φυσικών προσώπων.

Επιδίωξη της κυβέρνησης πάντως είναι οι πλειστηριασμοί για τα φυσικά πρόσωπα αυτό να συμβεί από τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι τελικά αυτό θα συμβεί με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές είναι στην τελική ευθεία και συνδέονται και με το περιεχόμενο του ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ που έχει ανακοινώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν από μερικές εβδομάδες.

Click4more Νέα απόφαση ξεκαθαρίζει το τοπίο στις αποζημιώσεις ιδιοκτητών ακινήτων από «κουρεμένα» ενοίκια

Το τελικό σχέδιο, που θα μπει σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου θα έρθει στην Βουλή, στις αρχές της άλλης εβδομάδας. Το σχέδιο θα προβλέπει και συμφωνία για τους πλειστηριασμούς και ειδικά για την λήψη των αναγκαστικών μέτρων.

Να σημειωθεί ότι τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων διαφωνούν κάθετα με το πάγωμα των διαδικασιών και αναφέρουν πως δεν υπάρχει καμία απολύτως βάση για την απόφαση αυτή. Και σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι η λήψη αναγκαστικών μέτρων σημαίνει ότι για τους επόμενους 8 – 10 μήνες δεν θα γίνει πλειστηριασμός. Μέσα σε αυτό διάστημα, σημειώνουν, όποιος θέλει να ρυθμίσει το δάνειό του έχει ικανό χρόνο στην διάθεσή του να το πράξει. Και επιπλέον υπάρχει και το νομικό πλαίσιο (πτωχευτικός κώδικας) που επιπλέον προσφέρει και μία δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αδυνατούν να ανταποκριθούν και στο ελάχιστο μίας ενδεχόμενης ρύθμισης.

Αναφέρουν επίσης τράπεζες και services, ότι «έχουμε φτάσει στο σημείο να προσφέρουμε προστασία όχι μόνο σε αυτούς που δεν την χρειάζονται, αλλά ακόμη και σε αυτούς που ούτε καν την έχουν ζητήσει».

Αναφορικά με τα ακίνητα των φυσικών προσώπων και ειδικά την πρώτη κατοικία, επιδίωξη δανειστών και τραπεζών είναι να ξεκινήσει η διαδικασία των αναγκαστικών μέτρων από την 1η Ιουνίου, όταν και θα μπει θα εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός κώδικας. Από την κυβέρνηση πάντως θεωρούν ότι η ημερομηνία αυτή, μπορεί να μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο.  

Πάντως όλοι συμφωνούν ότι από την 1η Ιουνίου τα φυσικά πρόσωπα θα έχουν στα χέρια τους ένα αποτελεσματικό εργαλείο που θα τους προστατεύει απέναντι στην όποια πραγματική αδυναμία έχουν και ως εκ τούτου δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν διοικητικά μέτρα προστασίας.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ πιθανότατα θα ξεκινήσει να «τρέχει» από την 1η Απριλίου και θα προβλέπει κρατική επιδότηση η οποία και θα έχει διάρκεια 8 μηνών, με κάλυψη που θα φτάνει το 90% της μηνιαίας δόσης για εξυπηρετούμενα δάνεια, μέχρι 80% για δάνεια μη εξυπηρετούμενα που εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και μέχρι 50% για δάνεια που έχουν καταγγελθεί.

To άρθρο Σε δύο φάσεις η απελευθέρωση των πλειστηριασμών – «Ξεπαγώνει» η λήψη αναγκαστικών μέτρων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ