28 Ιουλίου 2021

Σουηδία: Αυστηρότερο νομοσχέδιο κατά της βίας των γυναικών μετά την έξαρση των αυτοκτονιών

Η κυβέρνηση στη Σουηδία παρουσίασε ένα νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών μετά από σειρά γυναικοκτονιών.

Η Σουηδία που φιλοδοξεί να είναι πρωτοπόρα στα δικαιώματα των γυναικών παρουσίασε σχέδιο που αποτελείται από 40 σημεία και προβλέπει μεταξύ άλλων ενισχυμένα προγράμματα πρόληψης και πιο βαριές ποινές για τους δράστες.

Έρχεται μετά τη δολοφονία την άνοιξη πέντε γυναικών από άνδρες σε διάστημα τριών εβδομάδων — οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πρώην σύντροφοι των θυμάτων.

“Όσο μια γυναίκα δολοφονείται ή πέφτει θύμα ξυλοδαρμού (…) δεν τελειώνουμε”, δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Ισότητας των Φύλων Μάρτα Στενέβι.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι πιο αυστηρές ποινές για τις παραβιάσεις εντολών προστασίας, την ενδοοικογενειακή βία και τους βιασμούς.

Εξάλλου, σύμφωνα με το σχέδιο, η εξαγορά σεξουαλικής εύνοιας θα τιμωρείται πιο αυστηρά — η δυνατότητα τιμωρίας μόνο με την επιβολή προστίμου καταργείται.

Η κυβέρνηση θέλει επίσης να διευρύνει τη δυνατότητα απόκτησης προστατευμένης κατοικίας και περιοριστικών εντολών για τις γυναίκες θύματα βίας.

Για την Όλγκα Πέρσον, πρόεδρο της Unizon –μιας ένωσης που καταμετρά περισσότερα από 100 κέντρα υποδοχής γυναικών και νέων στη Σουηδία– το σχέδιο αυτό αναμενόταν εδώ και χρόνια.

“Είναι κάτι για το οποίο αγωνιστήκαμε επί χρόνια”, δήλωσε.

Η Πέρσον χαιρέτισε ιδίως τη σχέση που εγκαθιδρύεται ανάμεσα στη βία κατά των γυναικών και την πορνεία, καθώς και την ιδέα που έχει σκοπό να καταστούν ορισμένα άγρια εγκλήματα εναντίον των γυναικών, εγκλήματα μίσους.

Ωστόσο, σημειώνει, η ανακοίνωση δεν προβλέπει ούτε χρηματοδότηση για τα προτεινόμενα μέτρα, ούτε δομές παρακολούθησης της εφαρμογής τους.

“Πρέπει συνεχώς να αξιολογούμε τα αποτελέσματα της νέας νομοθεσίας”, δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Σουηδία: Αυστηρότερο νομοσχέδιο κατά της βίας των γυναικών μετά την έξαρση των αυτοκτονιών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ