24 Σεπτεμβρίου 2021

Σταϊκούρας: Θα κάνουμε το παν για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία

Από την Πάτρα ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ενισχύσει τους πληγέντες. «Είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι άλλο απαιτείται προκειμένου να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Μιλώντας ο κ. Σταϊκούρας σε διαδικτυακή ημερίδα που οργάνωσε στην Πάτρα ο ιστότοπος «The Best» με θέμα «Η επόμενη ημέρα» στην Δυτική Ελλάδα μετά την πανδημία, τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε εδώ για να κάνουμε ότι άλλο απαιτείται, προκειμένου να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία μέσα στην παρένθεση της υγειονομικής κρίσης, που ευχόμαστε να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, αλλά και την επόμενη μέρα. Και όταν κλείσει αυτή η παρένθεση θα επανέλθουμε στην ορθή δημοσιονομική πολιτική, ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας και τις δημοσιονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, των μειώσεων, με μόνιμο τρόπο, φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, γιατί με αυτό τον τρόπο μπορεί η χώρα να πετύχει γρήγορη ανάκαμψη, βιώσιμη ανάπτυξη και να δημιουργήσει πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης κυρίως στον ιδιωτικό τομέα».

Σταϊκούρας για Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Όσον αφορά στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και εφαρμόζονται, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι «υπάρχει ένα πλέγμα μέτρων δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουν αναδειχθεί από την ελληνική κυβέρνηση και τα οποία έχουν βοηθήσει, ώστε να στηριχθούν επιχειρήσεις και κυρίως οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και αυτό αναδεικνύεται σε όλη την Ευρώπη». Μιλώντας για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, το χαρακτήρισε ως «ένα εξαιρετικά πετυχημένο και ισορροπημένο μετρό που ξεκίνησε με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και εξελίσσεται έτσι ώστε το 50% της προκαταβολής να μην είναι επιστρεπτέο στην τέταρτη κατά σειρά, ενώ θα ακολουθήσει το ίδιο και στην πέμπτη». «Ούτως ή άλλως», συνέχισε, «όποιο κομμάτι είναι να επιστραφεί στην ελληνική πολιτεία, αυτό θα γίνει από το 2022 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει σταθεροποιηθεί η οικονομία και η επιχείρηση που την έχει λάβει». «Άρα, υπό αυτήν την έννοια» σημείωσε, «δεν φοβόμαστε ότι θα δημιουργηθεί, λόγω της επιστρεπτέας προκαταβολής, μία νέα γενιά ανεξόφλητων δανείων των επιχειρήσεων και για αυτό ενεργήσαμε με τον συγκεκριμένο τρόπο».

Σταϊκούρας για τις ενισχύσεις στην πραγματική οικονομία

Μάλιστα, σε αυτό το σημείο, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε ειδικά στην Αχαΐα, λέγοντας ότι «μέχρι τώρα έχουν πέσει στην πραγματική οικονομία, μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών, 102 εκατομμύρια ευρώ σε 10.000 ΑΦΜ» προσθέτοντας ότι «δεν νομίζω να έχουν πέσει ποτέ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στην Αχαΐα τόσοι πολλοί πόροι κατευθείαν από τον κρατικό προϋπολογισμό». Μένοντας στο θέμα των επιστρεπτέων προκαταβολών, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «κατ΄ αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται το γιατί θα πρέπει πάντα να έχεις όπλα στη φαρέτρα σου, ώστε να τα ρίξεις την κατάλληλη χρονική στιγμή, μη γνωρίζοντας την ένταση και την έκταση του προβλήματος». Παράλληλα, τόνισε ότι «μία οργανωμένη πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει με σοβαρότητα και μεθοδικότητα εκείνα τα πολεμοφόδια που θα τα ρίχνει όλο και περισσότερο στη μάχη για να μπορέσει η οικονομία να σταθεί στα πόδια της και να ατενίσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον».

Γώγος: Το εμβόλιο ως μοχλός ανάπτυξης

Κατά την διάρκεια της διαδικτυακής ημερίδας μίλησε και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «το εμβόλιο κατά της Covid-19 αποτελεί το βασικό μοχλό αναπτυξιακής πολιτικής στην οικονομία και στην απελευθέρωση της κοινωνίας και είναι ίσως από τις λίγες φορές που ένα υγειονομικό μέτρο βοηθάει τόσο πολύ την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη». Μιλώντας για τα εμβόλια ο κ. Γώγος είπε ότι «είναι ασφαλή, αφού έχουν εμβολιαστεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς παρενέργειες». Όπως συμπλήρωσε, «ούτε στη χώρα μας είχαμε παρενέργειες από την στιγμή που ξεκίνησε ο εμβολιασμός», ενώ όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα είπε ότι «φθάνει στο 95%», προσθέτοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν το περιμέναμε ούτε εμείς οι επιστήμονες».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Σταϊκούρας: Θα κάνουμε το παν για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ