25 Σεπτεμβρίου 2021

Σταϊκούρας: Στη Βουλή η τροπολογία για τα κορονοχρέη και την έκπτωση 3% για εφάπαξ καταβολή φόρου εισοδήματος

Η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΙ ενώ η τροπολογλία εκτός από τη ρύθμιση των χρεών θα περιλαμβάνει και την επέκταση της δυνατότητας εφάπαξ καταβολής του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα με έκπτωση 3% μέχρι τις 27 Αυγούστου./

«Στην σημερινή τροπολογία θα περιλαμβάνεται και διάταξη για τη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην περίοδο της πανδημίας για το τμήμα της κοινωνίας, το οποίο αποδεδειγμένα έχει πληγεί με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν δήλωση Covid, τους ανέργους που εγγράφηκαν στον ΟΑΕΔ και τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή ή στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Η ρύθμιση για τα κορωνοχρέη προβλέπει ελάχιστη καταβολή 30 ευρώ για οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ, θα αφορά στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιούλιο του 2021, όχι όμως τον φόρο εισοδήματος που θα καταβάλουν οι πολίτες από δω και πέρα, ούτε τον ΕΝΦΙΑ που έχουν να καταβάλουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε πως αυτές οι ρυθμίσεις καθώς η υπαγωγή των απινιδωτών στον μειωμένο φορολογικό συντελεστή 6% και η επέκταση της ρύθμισης για μειωμένο φορολογικό συντελεστή στο 13% στα εισιτήρια αθλητικών αγώνων μέχρι τις 30/6/2022 θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και θα συζητηθεί μεθαύριο, την Πέμπτη.

Πως θα γίνει η ρύθμιση για τις πάγιες δαπάνες

Ο κ. Σταϊκούρα εξήγησε πως για τον φετινό φόρο εισοδήματος, μαζί με τον ΕΝΦΙΑ και άλλες υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν και θα αποπληρωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, υπάρχει ΚΥΑ, η οποία δημοσιεύτηκε, και βάσει της οποίας θα ανοίξει η πλατφόρμα τις επόμενες ημέρες από την ΑΑΔΕ έτσι ώστε να γίνει ρύθμιση των παγίων δαπανών. «Άρα, ένα κομμάτι επιχειρήσεων αυτές τις οφειλές θα μπορέσει να τις εξοφλήσει μέσα από την κάλυψη του σχήματος των παγίων δαπανών», επισήμανε.

«Αυτό που πρέπει να κάνει η επιχείρηση είναι ουσιαστικά να πει ότι με βάση τη δήλωση που έχει γίνει για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις ποια κατανομή θέλει να γίνει και άμεσα να ξεκινήσει ο συμψηφισμός αυτών των οφειλών. Προφανώς σε πληρότητα αυτό θα είναι μέσα στον Αύγουστο. Αφορά περίπου 30.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 10.000 είναι στην εστίαση και θα καλύψει το 70% της ζημιάς προ φόρων της επιχείρησης και στην περίπτωση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το 90% της ζημιάς», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Σημείωσε δε ότι το ποσό που θα καταβληθεί ανά δικαιούχο ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 14.000 ευρώ.

Πάνω από το 50% των πολιτών δεν πληρώνει φόρο

Αναφορικά με την πορεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ανέφερε ότι με βάση στοιχεία που υπάρχουν μέχρι χθες το βράδυ από τα εκκαθαριστικά στην εφορία, προκύπτει ότι το 52% της κοινωνίας δεν έχει να πληρώσει καθόλου φόρο και το 17% έχει επιστροφή. «Άρα το 70% της κοινωνίας δε θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ», υπογράμμισε.

Ξεκαθάρισε επίσης πως δεν θα δοθεί παράταση για την υποβολή των δηλώσεων, καθώς υποβάλλονται πάνω από 100.000 δηλώσεις κάθε μέρα, αριθμός που κρίνεται ικανοποιητικός.

Σε ερώτηση για αν θα ληφθούν νέα μέτρα στήριξης, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι όσο η οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα, τόσο τα μέτρα στήριξης πρέπει να αποσύρονται με ασφάλεια ώστε να επιτευχθεί δημοσιονομική ισορροπία «διατηρώντας τις μόνιμες μειώσεις φόρων που ψηφίσαμε τα δύο τελευταία χρόνια».

Σχετικά με την ανάπτυξη της οικονομίας, ανέφερε ότι η εκτίμηση για ανάκαμψη 3,6% φαντάζει συντηρητική σήμερα, διότι όλοι οι πρόδρομοι δείκτες είναι πολύ καλύτεροι.

Ειδικά για τον τουρισμό, επισήμανε ότι «στις πτήσεις εσωτερικού έχουμε καλύψει το 75% του 2019 και στις πτήσεις εξωτερικού το 60% περίπου».

To άρθρο Σταϊκούρας: Στη Βουλή η τροπολογία για τα κορονοχρέη και την έκπτωση 3% για εφάπαξ καταβολή φόρου εισοδήματος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ