3 Οκτωβρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Στα Γιάννενα η Ένωση Ξενοδόχων Ευρυτανίας. Συνάντηση για τον Ορεινό Τουρισμό παρουσία της υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη

ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Την ανάγκη στήριξης των ξενοδοχείων ορεινού όγκου, αλλά και όσων επιχειρήσεων βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο δίπλα σε λουτροπόλεις, όπως και των συνεχούς λειτουργίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, έβαλαν στο τραπέζι της συζήτησης οι Πρόεδροι των Ενώσεων – Μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες περιοχές.

Στην πρώτη συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα (19/6) υπό την προεδρία του επικεφαλής της ΠΟΞ, κ. Γρηγόρη Τάσιου, και παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού, κας Σοφίας Ζαχαράκη, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γιώργου Αμυρά και του Γ.Γ. του ΕΟΤ, κ. Δημήτρη Φραγκάκη, συμμετείχε ενεργά και η Ένωση Ξενοδόχων ν. Ευρυτανίας. Εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρο, κα Σοφία Φλέγκα και τη Γραμματέα, κα Ντέμη Δημητρακοπούλου.

Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων ανέφεραν ότι οι επιχειρήσεις των ορεινών προορισμών -όπως η Ευρυτανία- περιήλθαν σε δεινή οικονομική θέση εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και του λοκντάουν του περασμένου χειμώνα, με βάση και τα στοιχεία του ΙΤΕΠ που παρουσίασε η Πρόεδρός του και Γ΄ Αντιπρόεδρος της ΠΟΞ, κα Κων/να Σβύνου. Στη συνάντηση των ξενοδόχων, συμμετείχαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, βουλευτές του ν. Ιωαννίνων, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, δήμαρχοι, εκπρόσωποι τουριστικών φορέων κ.α.

«Για μας είναι πολύ σημαντικός ο ανθρώπινος παράγοντας και σε αυτόν θέλουμε να επενδύσουμε» δήλωσε η Ευρυτάνισσα Υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη και ανακοίνωσε κίνητρα για να σταματήσει το brain drain από την ελληνική περιφέρεια: «Το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει ειδικά προγράμματα για τον ορεινό τουρισμό, αλλά και δάνεια, τα οποία θα αφορούν και το χώρο του τουρισμού και την καινοτομία στον τουρισμό, αλλά και τη βιωσιμότητα των μονάδων. Άρα, προγράμματα που συνδέονται με την αναβάθμιση των υπαρχουσών, αλλά και νέες επιχειρηματικές δράσεις θα είναι επιλέξιμες». Πρόσθεσε ότι θα διοργανωθούν επιμορφωτικά σεμινάρια για τον ορεινό όγκο σε συνεργασία με τις ενώσεις ξενοδόχων και τόνισε ότι 20 χιλιάδες άνεργοι και εποχικά εργαζόμενοι θα επιμορφωθούν με επιδοτούμενα προγράμματα μέσω του Ταμείου.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρυτανία είναι κοινά με των υπολοίπων ορεινών προορισμών, λέει στα Ε.Ν. η πρόεδρος των ξενοδόχων Ευρυτανίας· σε αυτή τη βάση, απαιτείται σύμπνοια και κοινή στρατηγική, επισημαίνει και σημειώνει ότι «πρέπει, επιτέλους, να γίνει πράξη το σύνθημα για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο».

«Μαζί με το Υπουργείο Τουρισμού ενώνουμε δυνάμεις για να καταγράψουμε και να χρηματοδοτήσουμε δραστηριότητες οικοτουριστικές οι οποίες και θα φέρουνε τουρίστες, ξένους και Έλληνες, στα βουνά μας, στους ορεινούς προορισμούς σε εποχές που συνήθως είναι άδεια, αλλά και ταυτόχρονα θα δώσουν μια δυναμική στις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Γ. Αμυράς.

«Προφανώς έχουμε περάσει από τη θεωρία στην πράξη. Η καμπάνια του ελληνικού τουρισμού συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται ήδη στον αέρα, παίζει σε δεκάδες μέσα του εξωτερικού, ακόμα και σε αεροπορικές εταιρείες και σε tour operators και αυτή η καμπάνια, έχει αναπόσπαστο κομμάτι της τις ορεινές περιοχές της χώρας», υπογράμμισε ο Δ. Φραγκάκης, ενώ ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, σχολιάζοντας την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η τουριστική σεζόν, είπε: «Οι μεταλλάξεις της covid-19 φέρνουν και μεταλλάξεις στην αγορά. Διακρίνουμε ότι παντού έχουμε χαμηλές πληρότητες. Δεν έχει σημασία πια το αν αναφερόμαστε στο μοντέλο ‘ήλιος και θάλασσα’ ή στην ηπειρωτική Ελλάδα, παντού, οι πληρότητες δεν ξεπερνούν το 35-40%. Ατομική ευθύνη είναι το κυρίαρχο ζητούμενο για να ‘πρασινίσει’ η χώρα και τις τελευταίες ώρες το βλέπουμε επιτέλους να γίνεται».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ