24 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Στα καρτέρια οι κυνηγοί. Στις 15 Σεπτεμβρίου αρχίζει η νέα κυνηγετική περίοδος στην Ευρυτανία. Tι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται

από την έντυπη έκδοση

Τη Δασική Απαγορευτική Διάταξη Θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2022-2023, που καθορίζει τους βασικούς κανόνες άσκησης του κυνηγιού στην περιοχή ευθύνης του, δημοσιοποίησε το Δασαρχείο Καρπενησίου πριν από λίγες εβδομάδες. Η κυνηγετική περίοδος αρχίζει από τις 15 Σεπτεμβρίου 2022, ημέρα Πέμπτη, και ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου του 2023. Στην Ευρυτανία λειτουργούν τρεις κυνηγετικοί σύλλογοι, του Καρπενησίου, της Δυτικής Ευρυτανίας (με έδρα τη Γρανίτσα) και της Φουρνάς· εκτιμάται ότι οι ενεργοί κυνηγοί σε επίπεδο νομού ξεπερνούν τα 1000 άτομα.

Χωρίς όριο κάρπωσης στα αγριογούρουνα

Το κυνήγι του λαγού και του αγριόχοιρου αρχίζει στις 15/92022 και τελειώνει του μεν λαγού στις 10/1/2023, του δε αγριόχοιρου στις 28/2/2023. Επιτρέπεται το κυνήγι των δύο αυτών θηραμάτων τρεις (3) ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή).

Ο επιτρεπόμενος προς Θήρευση αριθμός για κάθε ημέρα κυνηγίου είναι: ένας (1) λαγός ανά κυνηγό και χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης ανά ομάδα και έξοδο, αγριόχοιρου, σε ομάδα κυνηγών μέχρι δέκα άτομα· εξακολουθεί, ωστόσο, να απαγορεύεται το κυνήγι του νεαρού αγριόχοιρου όσο φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του καθώς και των χοιρομητέρων αυτού. Η διαχείριση του (υπερ)πληθυσμού των αγριόχοιρων αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας σε πολλές περιοχές ανά την επικράτεια, καθώς τα ζώα προκαλούν ζημιές σε γεωργικές καλλιέργειες και αποτελούν αιτία συχνών τροχαίων ατυχημάτων. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, Νικόλαος Σταθόπουλος, σημειώνει ότι το πρόβλημα εντάθηκε τα τελευταία δυο χρόνια και προκαλεί έντονη ανησυχία. «Με καταμετρήσεις και αναγωγή έχουμε καταγράψει 550 με 600 χιλιάδες αγριόχοιρους σε όλη τη χώρα· για να επανέλθει η φυσιολογική εικόνα πρέπει να θηρευτούν 270 χιλιάδες ζώα», τονίζει.

Σύμφωνα με την Α.Δ.Θ. του Δασαρχείου Καρπενησίου, περιορίζεται η χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου από 15/9/2022 μέχρι και 28/02/2023 σε τρεις (3) ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο κατά τις ημέρες που επιτρέπεται το κυνήγι λαγού και αγριόχοιρου. Επίσης, στην ημερήσια έξοδο του ο κυνηγός μπορεί να θηρεύσει κατά την κυνηγετική περίοδο, όλες τις ημέρες, τα είδη: τσίχλες, κοκκινότσιχλες, γερακότσιχλες (25 από όλα τα είδη), από 15/9/2022 έως 20/2/2023 κοτσύφια και δενδρότσιχλες όλες τις ημέρες (25 άτομα συνολικά από όλα τα είδη) και από 15/9/22 έως 20/2/23, όλες τις ημέρες, χωρίς περιορισμό ως προς τον αριθμό, φάσες και αγριοπερίστερα. Από 15/9/22 έως 20/2/23 όλες τις ημέρες ορτύκια (12 σε αριθμό) και τρυγόνια (6 σε αριθμό(, από 15/9/22 έως 28/2/23, όλες τις ημέρες, 10 μπεκάτσες, και χωρίς περιορισμό ψαρόνια, καρακάξα, κάργια και κουρούνα. Το κυνήγι της πετροπέρδικας επιτρέπεται από 1/10/2022 έως 15/12/2022 κατά τις ημέρες Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή και μέχρι δύο (2) σε αριθμό ανά κυνηγό. Το κυνήγι του φασιανού επιτρέπεται από 15/9/2022 έως 31/12/2022 κατά τις ημέρες Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή και ένα (1) άτομο ανά κυνηγό.

Απαγορεύεται το κυνήγι της μπεκάτσας στο καρτέρι το πρωί και το βράδυ, απαγορεύεται η αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων και απαγορεύεται το κυνήγι στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής της περιφέρειας του Δασαρχείου Καρπενησίου και στο Εκτροφείο Θηραμάτων Βουτύρου. Σε περίπτωση πλήρους κάλυψης του εδάφους με χιόνι και παρατεταμένου παγετού θα απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηραμάτων σύμφωνα με τη σχετική απόφαση απαγόρευσης θήρας σε περίπτωση χιονοπτώσεων που εκδίδεται από τη Δ/νση Δασών Ευρυτανίας. Η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίστηκαν από τη Δασική Υπηρεσία και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.

Κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φορούν ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί, ορατό από κάθε οπτική πλευρά προς αποφυγή ατυχημάτων. Και στην Ευρυτανία, δυστυχώς, έχουν καταγραφεί θάνατοι κυνηγών κατά τη διάρκεια άσκησης της θήρας· η πιστή τήρηση των μέτρων ασφαλείας χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ιδιαίτερα σημαντική.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ