18 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Στο Ράλλυ Ακρόπολις 2024 η ειδική “Tαρζάν”, με εκκίνηση από την Ευρυτανία – Πότε θα πραγματοποιηθεί, από τη Λαμία η έναρξη

Μέσα από μια διαδρομή σημαντικά διαφοροποιημένη συγκριτικά με εκείνες των προηγούμενων ετών, θα εξελιχθεί το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις από τις 5 έως τις 8 Σεπτεμβρίου, ως ο δέκατος γύρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA για το 2024

Απέναντι σε μια νέα πρόκληση θα βρεθούν τα πληρώματα που θα συμμετάσχουν στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024 (5-8/9/24), καθώς η σημαντικά τροποποιημένη χάραξη της διαδρομής του αγώνα συνεπάγεται και νέα προσέγγιση ως προς τη διαχείριση δυνάμεων, υλικών και ελαστικών. Στο ωράριο του αγώνα περιλαμβάνονται ειδικές διαδρομές ταυτόσημες με τον σκληρό χαρακτήρα του, όπως η ε.δ. Ταρζάν (με εκκίνηση από την Ευρυτανία), Ρεγκίνι, Άγιοι Θεόδωροι κ.ά., ενώ έχουν επανέλθει διαδρομές που «αγκαλιάστηκαν» από τους θεατές (Οινοχώρι στη Φωκίδα, Θήβα κ.α.).

Με εκκίνηση από τη Λαμία

Η σημαντικότερη αλλαγή στο φετινό ωράριο έχει να κάνει με τη σειρά που αγωνιζόμενοι και θεατές θα βρεθούν σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Αττική, που διαδοχικά θα υποδεχθούν το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις. Ειδικότερα, για πρώτη φορά στην ιστορία του ως γύρος του WRC, ο αγώνας θα εκκινήσει από την έδρα του, τη Λαμία. Η πανηγυρική εκκίνηση (Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου) θα λάβει χώρα στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, όπου θα στηθούν το Service Park και το Αρχηγείο του αγώνα, με τους συμμετέχοντες να διανυκτερεύουν στην περιοχή. Με το μήκος των τριών επαναλαμβανόμενων ε.δ. της ημέρας να αγγίζει τα 133,96 χιλιόμετρα, είναι δεδομένο πως κανείς δε θα επιλέξει να προσεγγίσει τον αγώνα «αμυντικά», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξή του.

Στις 6 Σεπτεμβρίου ο “Ταρζάν”

Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει και φέτος η ε.δ. “Ταρζάν” με εκκίνηση από την Ευρυτανία, διαδρομή που έχει ψηφιστεί ως η αγαπημένη των θεατών. Η ειδική επέστρεψε το 2021 στο πρόγραμμα του εθνικού μας αγώνα, προσελκύοντας πλήθος θεατών από τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και όλη την Ελλάδα. Η ε.δ. “Ταρζάν” θα πραγματοποιηθεί την 1η ημέρα του εθνικού μας αγώνα, την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2024, και θα περιλαμβάνει δύο περάσματα (SS3, SS6), πρωί (ώρα έναρξης 11:17) και απόγευμα (17:48).

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά, τα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής περνούν μέσα από πυκνό δάσος, σε σκληρό δρόμο. Στη συνέχεια, ο δρόμος είναι καλός, ενώ μετά τη διασταύρωση για Ροβολιάρι και Ρεντίνα αρχίζει το γνωστό λιθόστρωτο του Ταρζάν, που ταλαιπωρεί αναρτήσεις και λάστιχα. Τα προηγούμενα χρόνια, η ειδική διαδρομή τερμάτιζε λίγο πριν την είσοδο του χωριού Παλαιά Γιαννιτσού Φθιώτιδας και μένει να διαπιστωθεί εάν παραμένει ίδια και φέτος.
Όσοι ταξιδέψουν από το Καρπενήσι με προορισμό τον Ταρζάν, ανατολικά της Φουρνάς (θέση Ζαχαράκη), θα χρειαστούν περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά μέχρι το σημείο της εκκίνησης, λίγα μέτρα από το χαρακτηριστικό καλυβάκι του αείμνηστου Γιώργου Μπούργου.

Η ειδική θα κλείσει για διέλευση από οχήματα αρκετές ώρες πριν το πρώτο αγωνιστικό αυτοκίνητο, ενώ μισή ώρα πριν την έναρξη της ειδικής θα απαγορεύεται η οποιαδήποτε μετακίνηση των θεατών. Οι διοργανωτές εφιστούν την προσοχή του κοινού, καθώς οι κανόνες ασφαλείας της FIA είναι αυστηροί· οι θεατές θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των υπευθύνων ώστε να αποφευχθεί πιθανή καθυστέρηση ή και ακύρωση της ειδικής.

Και στο Λουτράκι

Την Παρασκευή 6/9, εκτός από τις SS3 και SS6 (Ταρζάν), θα διεξαχθούν και οι ε.δ. «Άνω Παύλιανη 1», «Δάφνη 1», «Άνω Παύλιανη 2» και «Δάφνη 2». Το ίδιο απαιτητικό αναμένεται το σκέλος του Σαββάτου 7/9.

Οι πρώτοι αγωνιστικοί ήχοι θα ακουστούν στην ε.δ. Ρεγκίνι, η οποία είναι όμοια με την περυσινή Ελάτεια με αντίθετη φορά, ενώ στην πορεία τα πληρώματα θα συνεχίσουν με την ε.δ. Θήβα. Επόμενος σταθμός το νοτιότερο άκρο της διαδρομής, για τους Αγίους Θεοδώρους και το Λουτράκι, που αποτελούν παραλλαγές των γνωστών διαδρομών της περιοχής. Η ημέρα θα κλείσει με μια νέα υπερειδική διαδρομή (θα ανακοινωθεί σε επόμενη φάση) με ελεύθερη είσοδο, που αναμένεται να προσελκύσει πλήθος θεατών.

Τα συνολικά 303,23 αγωνιστικά χιλιόμετρα του αγώνα θα συμπληρωθούν την τελευταία ημέρα, Κυριακή 8/9, με τις ε.δ. Οινοχώρι και Ελευθεροχώρι, με την τελευταία να αποτελεί και την Wolf Power Stage του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024. Αναλυτικά το ωράριο, όπως και οι πρώτες απαραίτητες πληροφορίες για τον αγώνα, βρίσκονται στο Rally Guide 1, που είναι αναρτημένο στο www.acropolisrally.gr.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ