16 Ιουνίου 2021

Σύμπραξη δυνάμεων στα Άγραφα. Σε τι αποσκοπεί η διαδημοτική συνεργασία δήμων Αγράφων, Αργιθέας & Λίμνης Πλαστήρα

από την έντυπη έκδοση

Διαδημοτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Λίμνη Πλαστήρα με τη συμμετοχή του Δημάρχου Αγράφων κ. Αλέξη Καρδαμπίκη, Αργιθέας κ. Ανδρέα Στεργίου και με οικοδεσπότη τον Δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτη Νάνο.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η οργάνωση των ορειβατικών μονοπατιών και η διασύνδεση όλων των αγραφιώτικων χωριών, μέσα από δίκτυα μονοπατιών, με στόχο την ανάπτυξη του ορειβατικού – πεζοπορικού τουρισμού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα Δ/Σ του Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας, ο πρόεδρος Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων, κ. Θωμάς Νταβαρίνος (διαβάστε εδώ για την πρόσφατη εξόρμηση του ΟΣΑ) και εκπρόσωποι από το Δίκτυο TerraPindos, με επικεφαλής τον κ. Απόστολο Τσιμπανάκο.

Σε προτεραιότητα τέθηκε το μονοπάτι που ενώνει τις Μονές της Παναγίας Πελεκητής, Σπηλιάς Αργιθέας και Στάνας Αγράφων. Επίσης, αποφασίστηκε η δημιουργία παράλληλου δικτύου μικρότερων πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών «Στα Βήματα του πατρο-Κοσμά του Αιτωλού», ο οποίος με σημείο εκκίνησης την Αγία Παρασκευή Βραγγιανών, διέτρεξε τον ορεινό όγκο των Αγράφων, μέχρι τη Βόρεια Ήπειρο και τη Μακεδονία, διδάσκοντας την ανάγκη για κτίσιμο σχολείων και την ανάπτυξη της Παιδείας. «Μέσα από τα δίκτυα αυτά θα ενωθούν οι τρεις λίμνες των δήμων, με στόχο την ανάδειξη μοναδικών ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων, αλλά και την ανάπτυξη του ορειβατικού τουρισμού στις διεθνείς αγορές», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Τα Άγραφα στο σύνολό τους αποτελούν μοναδική για τη χώρα μας ιστορική και περιβαλλοντική οντότητα, με υψηλή αισθητική αξία και περιβαλλοντική καθαρότητα, δεν είναι τυχαίο ότι έχει χαρακτηριστεί από ειδικούς ως τα “Ιμαλάια της Ελλάδος”. Μέσα από τη διαδημοτική συνεργασία και την από κοινού οργάνωση των μονοπατιών, τη σήμανση και τη διεθνή προβολή, μπορούν να αποτελέσουν ένα μοναδικό προορισμό και να αναπτυχθούν τουριστικά, με πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Έτσι, αποφασίστηκε η από κοινού ανάθεση μελετών, ώστε έχοντας τη μελετητική ωριμότητα, οι δήμοι να διεκδικήσουν ανάλογες πιστώσεις», διαβάζουμε στην ίδια ανακοίνωση.

Τέλος, να αναφέρουμε πως οι τρεις δήμαρχοι σε κατ’ ιδίαν συνάντηση έθεσαν και άλλα ζητήματα της διαδημοτικής συνεργασίας, όπως η προτεραιότητα προστασίας των Αγράφων από τις ανεμογεννήτριες, η αντιμετώπιση των καταστροφών από τον «Ιανό», οι ευκαιρίες προώθησης έργων διαδημοτικής σημασίας που μπορούν να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ 2022 – 2027 και ο από κοινού συμβολικός εορτασμός των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Τοπικές ειδήσεις
Επικαιρότητα
Αθλητικά