18 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σύνοδος κορυφής Μπάιντεν-Σι: Στις 4:15 μ.μ. ώρα ειρηνικού η συνέντευξη Τύπου – Όσα θα συζητήσουν

Η πολυαναμενόμενη σύνοδος κορυφής Μπάιντεν-Σι βρίσκεται σε εξέλιξη στην Καλιφόρνια. Οι συζητήσεις αναμένεται να γίνουν σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα με σημαντικότερη την διμερή σε επίπεδο ηγετών. Σε ξεχωριστές συνεδριάσεις, θα τεθούν διμερή ζητήματα, παγκόσμιες ανησυχίες και διακρατικά θέματα.

Στις 4:15 μ.μ. ώρα ειρηνικού, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. 

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Προέδρου Σι στις ΗΠΑ από τον Απρίλιο του 2017. Η προηγούμενη κατ ίδιαν συνάντηση των δυο ηγετών έλαβε χώρα πέρυσι τον Νοέμβριο, διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και διεξήχθη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις σχετικά με τη στρατηγική κατεύθυνση της διμερούς σχέσης τους και την -ύψιστης σημασίας -διατήρηση ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του διαλόγου μεταξύ του στρατού.

Η ατζέντα θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα περιφερειακών και διεθνών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς και του Ινδο-Ειρηνικού. Επιπλέον, αναμένεται να διερευνήσουν ευκαιρίες για συνεργασία όπου τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας συγκλίνουν, ιδιαίτερα σε διακρατικές προκλήσεις παγκόσμιας σημασίας, όπως η κλιματική αλλαγή και οι προσπάθειες καταπολέμησης των ναρκωτικών.

Οι δύο ηγέτες πιθανότατα θα ασχοληθούν επίσης με άλλα ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα εμπορικά ζητήματα, η διαμάχη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και η επιδίωξη ενός δίκαιου και ισότιμου περιβάλλοντος για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι σχεδόν κάθε πτυχή της διμερούς σχέσης θα είναι ανοιχτή για συζήτηση, και θα περιλαμβάνει θέματα όπως η φαιντανύλη, η τεχνητή νοημοσύνη και η κατάσταση των κρατουμένων των ΗΠΑ στην Κίνα.

Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ