Τα «Χελιδονίσματα», τα κάλαντα της άνοιξης, αναφέρονται στον ερχομό της χελιδόνας, την οποία ταυτίζουν με τον ερχομό της άνοιξης και συνδέονται με την παραγωγή, τη γονιμότητα, το άνθισμα των λουλουδιών και τη βλάστηση. Ήταν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα της 1ης Μαρτίου, με παιδιά σχολικής ηλικίας να γυρνούν από σπίτι σε σπίτι κρατώντας ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδονιού και να τραγουδούν τον ερχομό της ανοίξεως και την επιστροφή των χελιδονιών. Το ωραίο αυτό έθιμο αναβίωσε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο και στο 1ο Νηπιαγωγείο Καρπενησίου.
«Το έθιμο του καλαντίσματος της Άνοιξης χάνεται στα βάθη των αιώνων, τότε που ακόμη ο Μάρτης ήταν ο πρώτος μήνας του χρόνου και για να τον προϋπαντήσουν έψελναν ευχές και κάλαντα. Μαζί τους οι καλαντιστές είχαν τη χελιδόνα, μια κατασκευή, με ένα ομοίωμα χελιδονιού να περιστρέφεται στην κορυφή της», αναφέρει το 1ο ΔΣ και σημειώνει σχετικά με τη μικρή γιορτή που στήθηκε στο προαύλιο του σχολείου:
«Οι μαθητές της Α΄ Τάξης, η Δασκάλα τους κ. Μήλα Βασιλική και η Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής κ. Βουτσέλη Δήμητρα, σε συνεργασία με τα νήπια του 1ου Νηπιαγωγείου Καρπενησίου και τις Νηπιαγωγούς κ. Μουτσώκου Αγγελική και κ. Μάντζαρη Ελένη, υλοποιούν πρόγραμμα με τίτλο ‘Ομαλή μετάβαση νηπίων στο Δημοτικό Σχολείο’. Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των νηπίων και των μαθητών του Δημοτικού αλλά και η οργάνωση από κοινού εκπαιδευτικών εμπειριών, οι οποίες θα προσφέρουν στους μαθητές ενίσχυση της αυτοπεποίθησης τους για ομαλή μετάβαση τους στο Δημοτικό. Η πρώτη τους κοινή δράση ήταν ‘Τα Χελιδονίσματα’, τα κάλαντα της Άνοιξης. Τα παιδιά είπαν τα κάλαντα της Άνοιξης και παρουσίασαν μουσικοκινητικά δρώμενα για τον ερχομό της. Επίσης οι μαθητές του Νηπιαγωγείου πρόσφεραν στους μαθητές του Δημοτικού τις χελιδόνες και αυτοί με τη σειρά τους τους πρόσφεραν από ένα γλαστράκι με λουλούδια. Η προσπάθεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών καταχειροκροτήθηκε από όλους τους μαθητές των δύο σχολείων. Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά και τις εκπαιδευτικούς τους».

Εξάλλου, και τα παιδιά της Γ΄ τάξης και η Δασκάλα τους κ. Καλαντζή Αικατερίνη, ανέσυραν από την πολιτιστική μας κληρονομιά το έθιμο και υποδέχθηκαν την 1η Μαρτίου, τον ερχομό της Άνοιξης. Κρατώντας ο καθένας στα χέρια του τη χελιδόνα τραγούδησαν στους συμμαθητές τους τα χελιδονίσματα και είπαν τις παροιμίες για τον Μάρτη και την Άνοιξη.

Τα Χελιδονίσματα
Ήρθε ήρθε χελιδόνα κι αν φλεβίσεις κι αν τσικνίσεις ήρθε και άλλη μεληδόνα καλοκαίρι θα μυρίσεις. κάθησε και λάλησε Κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις, και γλυκά κελάηδησε: πάλιν άνοιξη θ’ ανθίσεις... «Μάρτη, Μάρτη μου καλέ, και Φλεβάρη φοβερέ