23 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Τι λένε οι σεισμολόγοι για την συνεχιζόμενη δραστηριότητα του Εγκέλαδου βόρεια της Νεάπολης Λασιθίου

Η θάλασσα και η απόσταση του επίκεντρου της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας βόρεια της Νεάπολης Λασιθίου από τα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελούν την “ασπίδα προστασίας” ακόμη και στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού, συμφωνούν οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν με προσοχή την σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών.

Όπως δήλωσε στο ertnews ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση σεισμικότητας που εξακολουθεί σε ένα υποθαλάσσιο χαρτογραφημένο ρήγμα, την οποία παρακολουθούν οι επιστήμονες, χωρίς, ωστόσο, αυτή να προκαλεί ανησυχία. Κι αυτό, επειδή, όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, ακόμη και στην περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού μεγέθους 6 Ρίχτερ, δεν υπάρχει κίνδυνος για τα αστικά κέντρα της Κρήτης, δεδομένης της απόστασης.

Ανάλογη είναι η εκτίμηση και του Καθηγητή Σεισμολογίας Γεράσιμου Παπαδόπουλου. Όπως ανέφερε στο ertnews, οι τελευταίοι δύο σεισμοί που σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας (9/1), εντάσσονται σε μια σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται από τις 28 Δεκεμβρίου και έχει δώσει την μεγαλύτερη – τουλάχιστον μέχρι στιγμής – δόνηση, μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, στις 30 Δεκεμβρίου. Ο ίδιος εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να σημειωθεί μεγαλύτερος σεισμός στην περιοχή, που είναι πιθανό να κυμανθεί γύρω στα 5 Ρίχτερ, όμως αυτό το ενδεχόμενο δεν προκαλεί ανησυχία ως προς τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει για τους κατοίκους του νησιού. Κι αυτό, επειδή, όπως και ο ίδιος εξήγησε, η σεισμική αυτή δραστηριότητα εξελίσσεται στη θάλασσα και σε μεγάλη απόσταση, 35 – 40 χιλιόμετρα από τις βόρειες ακτές του νησιού, κάτι που αποτελεί “ασπίδα προστασίας”. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχει αβεβαιότητα ως προς την πορεία του φαινομένου, που παρακολουθείται από τους σεισμολόγους και προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα, χωρίς, πάντως, να δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία για το νησί και τους κατοίκους του.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ