23 Σεπτεμβρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Τουρκικές εκλογές: Προβάδισμα Ερντογάν με 52,93% — Διαφορετικό το αποτέλεσμα του πρακτορείου ΑΝΚΑ

Προβάδισμα στον Ταγίπ Ερντογάν δίνουν τα έως τώρα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, στο 87,55% της ενσωμάτωσης των ψήφων, ο κ. Ερντογάν εξασφαλίζει το 52,93% των ψήφων και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 47,07%.

Στο μεταξύ, τα ποσοστά 55,26% για τον Ταγίπ Ερντογάν και 44,74% για τον Κεμάλ Κιλιντστάρογλου έδιναν το πρακτορείο Anadolu ως αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών με καταμετρημένο το 61,38% των ψήφων.

Ακόμη, όπως έγινε γνωστό, σε πολύ υψηλά επίπεδα η συμμετοχή των εκλογέων, η οποία έφτασε το 84,93% έναντι 88,84% στον Α’ γύρο.

Επικράτηση Κιλιτσντάρογλου στα αποτελέσματα του πρακτορείου ANKA

Την ίδια ώρα, αποτελέσματα βγάζει και το πρακτορείο ΑΝΚΑ που θεωρείται ανεξάρτητο. Σύμφωνα με αυτό ο Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει αρχικώς 51,04%, ενώ ο Ερντογάν 48,96%.

Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 5 το απόγευμα στην Τουρκία στο τέλος του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών για τις οποίες ο απερχόμενος πρόεδρος Ερντογάν θεωρείται ο επικρατέστερος έπειτα από δύο δεκαετίες στην εξουσία απέναντι στον αντίπαλό του, τον σοσιαλδημοκράτη Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Παρά την έντονη επιθυμία για αλλαγή από ένα μέρος του εκλογικού σώματος, κουρασμένου από την οικονομική κρίση, τους περιορισμούς στις ελευθερίες και τις υπερεξουσίες μιας προεδρίας που έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες μέλη της αντιπολίτευσης στη φυλακή ή στην εξορία, ο 69χρονος αρχηγός του κράτους είχε επικρατήσει με προβάδισμα πέντε μονάδων στον πρώτο γύρο, στις 14 Μαΐου, λαμβάνοντας το 49,5% των ψήφων.

Με το πρόσωπο του να δείχνει κουρασμένο και με αργό βήμα ο Ερντογάν ψήφισε το μεσημέρι στην συνοικία Ουσκουντάρ στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Ένα χαρούμενο πλήθος τον περίμενε εκεί, στο οποίο οι σωματοφύλακές του μοίρασαν παιχνίδια και ο πρόεδρος έριξε μερικά χαρτονομίσματα στα παιδιά.

“Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ποσοστά συμμετοχής 90%, η Τουρκία σχεδόν τα έχει φτάσει. Ζητώ από τους συμπολίτες μου να έρθουν να ψηφίσουν”, δήλωσε.

Στον πρώτο γύρο το ποσοστό συμμετοχής ήταν 87%.

Σχεδόν ταυτόχρονα, χαμογελαστός παρά τις δυσμενείς προβλέψεις, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε στην Άγκυρα, ενθαρρύνοντας τους συμπολίτες του να ψηφίσουν “για να έρθει η πραγματική δημοκρατία και η ελευθερία σε αυτή τη χώρα, για να απαλλαγούμε από μια αυταρχική κυβέρνηση”.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ