3 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

«Το άτακτο βιβλίο των καλών τρόπων». Το νέο συγγραφικό εγχείρημα της Ράνιας Μπουμπουρή

Το νέο βιβλίο της Ράνιας Μπουμπουρή, με τίτλο «Το άτακτο βιβλίο των καλών τρόπων», κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός σε εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος.

Είναι μια συλλογή με 5 παραμύθια και 5 ποιήματα, που θα δείξουν στα παιδιά πώς οι καλοί τρόποι μάς ομορφαίνουν τη ζωή.

«Με στενοχωρεί πάντα η αγένεια, είτε προέρχεται από κάποιον γνωστό μου είτε από έναν τυχαίο περαστικό στο δρόμο. Τη θεωρώ μεγάλο πρόβλημα της σημερινής εποχής», λέει η Ευρυτάνισσα συγγραφέας. «Και νομίζω ότι ποτέ δεν είναι αργά να βελτιωθούμε όλοι στους καλούς τρόπους. Για τα παιδιά, ιδίως, έχω τη γνώμη ότι είναι πολύ εύκολο να τους καλλιεργήσουμε την ευγένεια, αρκεί να βρούμε την κατάλληλη προσέγγιση και, βέβαια, δίνοντάς τους το παράδειγμα της δικής μας συμπεριφοράς. Και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι η ευγένεια επιστρέφει σε όποιον την προσφέρει, επιστρέφει παρέα με συναισθήματα αγαλλίασης, ευγνωμοσύνης, συμπάθειας, ακόμα και αγάπης. Όπως γράφω και στο πρώτο παραμύθι της συλλογής, για τον μάγο Αγενή: “Και σε ποιον δεν αρέσει να είναι αγαπητός; Μα όλοι δε γνωρίζουνε το πώς! Και, σίγουρα, όχι αυτός! Ίσως κανείς δεν του ’μαθε, όταν ήτανε μικρός”».

Πέρα από την ευγένεια απέναντι στους άλλους, όμως, το βιβλίο της αναφέρεται και σε άλλα σημαντικά ζητήματα της καθημερινής ζωής. «Μιλάω στα παιδιά για το ψέμα, μέσα από την ιστορία και τις περιπέτειες ενός ψευτάκου ρινόκερου. Επίσης, για το δημόσιο χώρο και την έννοια της κοινότητας, μέσα από το παραμύθι “Το χωριό που δε χωρούσε”. Είναι πέντε παραμύθια και πέντε ποιήματα με διαφορετική θεματολογία, αλλά με κοινό στόχο: να καταλάβουμε όλοι πόσο αλληλένδετες είναι οι έννοιες της ατομικής μας ευτυχίας με την αρμονική μας συνύπαρξη με τους άλλους και τη φύση».

Η συγγραφέας αφιερώνει «Το άτακτο βιβλίο των καλών τρόπων» σε όλα τα παιδιά, με την ευχή να λάμπουν πάντοτε με τη λάμψη που μας χαρίζει η καλοσύνη και η ευγένεια.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ