17 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Το Καρπενήσι υποδέχεται τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο 2024! Όσα θα γίνουν την Παρασκευή (17/5) σε πλατεία και Βελούχι

20 ομάδες από όλο τον κόσμο, 120 αθλητές, 757 χιλιόμετρα, 10.057μ. υψομετρικά, 10 σπριντ ανάβασης, 4 περιφέρειες, 22 πόλεις, συνθέτουν το προφίλ του ιστορικότερου αγώνα της επαγγελματικής ποδηλασίας στην Ελλάδα

Άρχισε την Τετάρτη 15 Μαΐου, ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024, ο σημαντικότερος αγώνας της επαγγελματικής ποδηλασίας δρόμου στη χώρα μας. Στις πέντε ημέρες της διάρκειάς του, Έλληνες αλλά και ξένοι φίλοι του αθλήματος θα βρεθούν σε όλα τα σημεία της διαδρομής για να χειροκροτήσουν από κοντά τους 120 ποδηλάτες που θα συμμετάσχουν στη φετινή διοργάνωση, ενώ τηλεθεατές σε 174 χώρες από όλο τον κόσμο θα παρακολουθήσουν από τις οθόνες τους τα 5 ετάπ. Ξεχωρίζει η ανάβαση στο Βελούχι, που πιθανόν θα κρίνει και τον νικητή.

Την Παρασκευή (17/5) στο Καρπενήσι

Η πρώτη αγωνιστική ημέρα ξεκίνησε με το ημι-ετάπ ατομικής χρονομέτρησης στην παραλία της Θεσσαλονίκης, συνολικού μήκους 6 χιλιομέτρων σε μια τελείως επίπεδη διαδρομή. Στο 2ο ετάπ του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024 (16/5), μήκους 169,78 χιλιομέτρων, οι αθλητές θα εκκινήσουν από το Δημοτικό Πάρκο της Κατερίνης και θα κατευθυνθούν νότια, αφήνοντας πίσω τους τη Μακεδονία, για να εισέλθουν στη Θεσσαλία. Πρόκειται για ένα ετάπ μέσης δυσκολίας, όπου θα σχηματιστεί το γκρουπ των αποσπασμένων, ενώ στο πελοτόν, οι ομάδες των σπρίντερ θα προσπαθήσουν να ελέγξουν τη χρονική διαφορά, ώστε να οδηγηθούμε σε ένα μαζικό σπριντ στον τερματισμό, έξω από το Δημοτικό Στάδιο της Καρδίτσας.

Την Παρασκευή 17 Μαΐου, έχουμε το μεγάλο ραντεβού του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, με το 3ο ετάπ, το “βασιλικό” της φετινής διοργάνωσης. Με 159,7 χιλιόμετρα μήκος και 4.528 μ. υψομετρικά, η διαδρομή από την Καρδίτσα στο Βελούχι, δεν έχει να ζηλέψει το παραμικρό από τα αντίστοιχα ετάπ των τριών μεγάλων Γύρων (Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας). Οι αθλητές θα εκκινήσουν στις 12:20 το μεσημέρι έξω από το Δημοτικό Στάδιο της Καρδίτσας και αρχικά θα πραγματοποιήσουν έναν αριστερόστροφο κύκλο που θα τους οδηγήσει στο ανατολικό μέρος της λίμνης Πλαστήρα. Αμέσως μετά, θα μπουν για λίγο στην Ευρυτανία, θα επιστρέψουν στον Νομό Καρδίτσας, για να αφήσουν στη συνέχεια πίσω τους τη Θεσσαλία και να κινηθούν πλέον στη Στερεά Ελλάδα, για λίγο στη Φθιώτιδα και κατόπιν στον Νομό Ευρυτανίας.

Μεγάλη μάχη θα έχουμε για τη φανέλα των βουνών, αφού στο συγκεκριμένο ετάπ υπάρχουν τέσσερα σπριντ ανάβασης, που δίνουν 35 βαθμούς στον αθλητή που θα περάσει πρώτος από όλες τις κορυφές (από τους συνολικά 64 που θα δοθούν σε ολόκληρο τον Γύρο στη συγκεκριμένη βαθμολογία).

Πιο αναλυτικά, θα προηγηθεί η 1ης κατηγορίας ανάβαση στην Τσούκα (χλμ 27.4) και στο δεύτερο μισό του ετάπ, οι αθλητές θα περάσουν πρώτα από το Λιπούχι (χλμ 101.2) και από τον Τυμφρηστό (χλμ 132), αμφότερα σπριντ ανάβασης 2ης κατηγορίας, για να φτάσουν στο Καρπενήσι, από όπου θα ξεκινήσει η πολύ δύσκολη – εκτός κατηγορίας – ανηφόρα τερματισμού στο Βελούχι (12 χλμ με μέση κλίση στο 8,52% και ανώτατη στο 15,3%).

Στην ανάβαση στο Βελούχι αναμένουμε δράση, επιθέσεις και ανατροπές από τους διεκδικητές της γαλάζιας φανέλας, ενώ δεν είναι καθόλου απίθανο, ο τελικός νικητής της γενικής κατάταξης να προκύψει από αυτό το ετάπ (πιθανή ώρα τερματισμού: 17:10-17:40).

Παράλληλες δράσεις στην πλατεία Καρπενησίου

Η Οργανωτική Επιτροπή του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024, Cycling Greece, έχει σχεδιάσει σε συνεργασία με τους δήμους που διέρχεται το πελοτόν και τη ΔΕΗ, μια σειρά παράλληλων δράσεων για μικρούς και μεγάλους. Το τρίπτυχο «Αθληση – Ψυχαγωγία – Μετακίνηση» είναι το βασικό μήνυμα για όλους τους πολίτες.

Την Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024, από τις 10 το πρωί, στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου, μικροί και μεγάλοι θα έρθουν σε γνωριμία με το ποδήλατο, μέσω εκπαιδευτικών δράσεων με ειδικές αναφορές στην οδική ασφάλεια, στην προετοιμασία για την χρήση του ποδηλάτου και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Μεταξύ άλλων, θα στηθεί μια πρωτότυπη ποδηλατική πίστα δεξιοτεχνίας για παιδιά 6 ετών και άνω, θα διοργανωθεί εκπαιδευτικό παιχνίδι δράσης και μάθησης, θα γίνει η καλλιτεχνική δράση «Ζωγραφίζω το ποδήλατο και την πόλη μου», θα δοθούν χρήσιμες συμβουλές με την παρουσίαση «Μαθαίνω για τις Πρώτες βοήθειες» από εκπαιδευμένους εθελοντές διασώστες, που δείξουν τις πρώτες βοήθειες και τις ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε ως ποδηλάτες σε περιστατικά πτώσης και τραυματισμών, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μίνι σεμινάριο «Συντηρώ σωστά το ποδήλατό μου», από τους πιο ειδικούς τεχνικούς ποδηλάτων για την πιο σωστή χρήση του ποδηλάτου, το service πριν και μετά την χρήση, τον καλύτερο τρόπο αλλαγής ελαστικών & έναν δωρεάν έλεγχο σημείων των ποδηλάτων των μικρών φίλων.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ