13 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Τριμερής συνάντηση για λύση στο Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9/1/2023 η πρώτη συνάντηση των ενδιαφερόντων μερών για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς συναντήθηκαν στο Λονδίνο, μαζί με τον υπουργό της Βόρειας Ιρλανδίας Κρις Χίτον-Χάρις.

Έκαναν απολογισμό των εργασιών για την εξεύρεση κοινών λύσεων στις ανησυχίες που έθεσαν οι επιχειρήσεις και οι κοινότητες στη Βόρεια Ιρλανδία. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε “εγκάρδια και εποικοδομητική”.

Οι τρεις πλευρές υπογράμμισαν την κοινή δέσμευση ΕΕ και ΗΒ να προστατεύσουν τη Συμφωνία του Μπέλφαστ (Μεγάλης Παρασκευής) σε όλα της τα μέρη, προστατεύοντας παράλληλα την ακεραιότητα τόσο της ενιαίας αγοράς της ΕΕ όσο και της εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η επέτειος της 10ης Απριλίου θεωρείται ως μια ανεπίσημη προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το πρωτόκολλο με την ελπίδα ότι η εκτελεστική εξουσία και η συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας μπορούν να αποκατασταθούν.

Οι τρεις άντρες, συμφώνησαν ότι “ενώ πρέπει να επιλυθούν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα για να βρεθεί ένας δρόμος προς τα εμπρός, σήμερα επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με τη μελλοντική πορεία σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα της πρόσβασης της ΕΕ στα συστήματα πληροφορικής του Ηνωμένου Βασιλείου.”

Οι τεχνικές ομάδες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα εργαστούν για να βρουν λύσεις σε διαφορετικούς τομείς, ενώ οι τρεις άντρες θα κάνουν απολογισμό της προόδου στις 16 Ιανουαρίου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ