25 Ιουνίου 2022

Φάνης Σπανός: “Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας – Οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν”

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας την Τρίτη 24 Αυγούστου, με θέμα τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το βόρειο τμήμα του νησιού, ο Περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός αναφέρθηκε σε λάθη και παραλείψεις εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού. Παράλληλα έδωσε το στίγμα της προσπάθειας ανασυγκρότησης που έχει ήδη ξεκινήσει.

«Είδαμε πράγματα που πρέπει να ειπωθούν και να απαντηθούν», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης, σημειώνοντας ότι «κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα», μεταφέροντας μάλιστα καταγγελίες πολιτών για το γεγονός πως τα επίγεια μέσα «είχαν εντολή μη κατάσβεσης».

Όπως επεσήμανε ο κ. Σπανός, υπήρχαν «πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούν αμέτρητοι συμπολίτες μας, όπου τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης. Σε πείσμα αυτών των εντολών πολλοί ηρωικοί πυροσβέστες δούλεψαν, αλλά ήταν δική τους πρωτοβουλία». Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας επεσήμανε ότι: «Υπήρχε η Αττική και η Ολυμπία, ναι αλλά υπήρχε και η Εύβοια. Όταν δίνεις προτεραιότητες, όπως εισπράττεις τον έπαινο, να κοιτάζεις τα μάτια και σε όσους δεν έδωσες γιατί υποτίμησες το φαινόμενο. Είμαστε ξεκάθαρα όλοι θύματα αυτής της πραγματικότητας», τονίζοντας μάλιστα στη συνέχεια ότι: «Είχα πάντα την αίσθηση ότι και τα προηγούμενα χρόνια και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι για να συνεννοηθεί ένας υπουργός με έναν περιφερειάρχη δεν χρειάζεται να παρεμβάλλεται μια κάμερα, ώσπου κι αυτό ενδεχομένως να έγινε απαραίτητο».

«Η Πολιτική Προστασία έπραξε ως έπραξε, φέρει ευθύνες και πρέπει να αναζητηθούν», συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης.

Σε ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Φ. Σπανός έγραψε: “Συνεδριάσαμε δια ζώσης στη βόρεια Εύβοια και κοιτάξαμε για ακόμη μία φορά τους συμπολίτες μας στα μάτια. Μιλήσαμε για το ιστορικό της καταστροφής, αλλά κυρίως για την επόμενη μέρα. Για τις αποζημιώσεις που πρέπει να καταβληθούν τάχιστα και εξ’ ολοκλήρου στους (άμεσα ή έμμεσα) πληγέντες συμπολίτες μας. Για τα αντιπλημμυρικά έργα που ξεκινήσαμε ήδη στα ρέματα και που ομοίως ξεκινούν από τις δασικές υπηρεσίες στα δάση.

Αποφασίσαμε ομόφωνα να αιτηθούμε χρηματοδότηση 40.000.000€ για τις βασικές αποκαταστάσεις υποδομών και τα ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα. Μιλήσαμε τέλος, και αυτό φυσικά θα συνεχιστεί, για την προσπάθεια ανασυγκρότησης, στην οποία πρέπει να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις. Με συνεργασία και δύναμη για να κυλήσει ο χρόνος μπροστά και να μας δώσει ελπίδα και αισιοδοξία…”.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ