24 Φεβρουαρίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Φενέκος: Προσεκτικά βήματα από την Τουρκία – Σέρμπος: Βρισκόμαστε σε ιστορικό υψηλό σε επίπεδο ρητορικής έντασης (video)

«Η παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη είναι υπό το πρόσχημα ότι πρέπει να δώσει μια πολιτική λύση. Γιατί στη Λιβύη αυτή τη στιγμή έχουμε δύο πρωθυπουργούς και πάμε σε ένα νέο εμφύλιο πόλεμο. Ήδη υπάρχουν συγκρούσεις. Υπό το πρόσχημα αυτό προσπάθησε να προσεταιριστεί και τους δύο πρωθυπουργούς», επισήμανε ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Στέλιος Φενέκος, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

«Δεν αποκλείεται λοιπόν να υπάρξει μια κατ αρχήν συμφωνία ώστε να διαθέσει τα ερευνητικά πλοία τα τουρκικά στην ΑΟΖ της Λιβύης. Και αν θα το κάνει, πιστεύω θα το κάνουμε με προσεκτικά βήματα, ξεκινώντας από τη μη αμφισβητούμενη περιοχή της λιβυκής ΑΟΖ και να πάρει τα δικαιώματα και σιγά – σιγά στο μέλλον θα δούμε πώς θα επεκταθεί» πρόσθεσε ακόμη ο ίδιος.

«Πιστεύω ότι η Τουρκία θα κινηθεί με προσεκτικά βήματα και είμαι σίγουρος ότι το θέμα αυτό μπορεί και να το συζήτησε και με την αμερικανική πλευρά. Διότι η επίσκεψη του Σάλιβαν και η αλλαγή της ρητορικής πριν από τη Σύνοδο της Πράγας, όπου μιλάει πλέον η Τουρκία για συνεργασία και συνομιλία και διπλωματικές λύσεις, είναι η κλασική τουρκική συμπεριφορά πριν από μεγάλες συσκέψεις, όπου εμφανίζεται διαλλακτική».

«Βρισκόμαστε σε κατ αρχήν σε επίπεδο ρητορικής έντασης, σε ιστορικό υψηλό. Δηλαδή έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ την κρίση των Ιμίων και η ανησυχία μας είναι αν θέλετε και για όλο το αφήγημα που τρέχει εντός της Τουρκίας. Άρα ακριβώς για να προετοιμαστείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να αποτρέψεις ένα τέτοιο σενάριο κλιμάκωσης, θα πρέπει να είσαι απολύτως έτοιμος και επιχειρησιακά», είπε από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Σωτήρης Σέρμπος, μιλώντας στην ίδια εκπομπή.

«Πλέον διαπιστώνουμε αυξημένη ανησυχία – να υπάρχει ένας μεγαλύτερος βαθμός αν θέλετε ανθεκτικότητας. Διότι οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων έχουν και μια διάσταση, αυτό που αποκαλούμε ψυχολογικό αντίκτυπο, δηλαδή σαν να αισθάνεσαι ότι συνεχώς “θα νιώθεις την ανάσα της Τουρκίας πάνω από το σβέρκο σου” σε πολλαπλά μέτωπα που αν χρειαστεί μπορούν να ανοίξουν, και αυτό ενδεχομένως να σε πιέσει για το “πετάξεις από πάνω σου”, να πας και να συζητήσεις με τους όρους της της Τουρκίας. Νομίζω όμως εδώ έχουμε κάνει αρκετά αρκετά βήματα. Κατ αρχήν πρέπει να έχουμε πολύ ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Σάλιβαν. Ο ίδιος για όσους γνωρίζουν την αμερικανική ανθρωπογεωγραφία είναι αυτό που λέμε η “στρατηγική αριθμομηχανή” του προέδρου Μπάιντεν. Και είναι θετικό ότι για όλα αυτά τα οποία συζητάμε και σήμερα το πρωί έχουν φτάσει τα σχετικά μηνύματα τόσο προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο προς το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, όσο και προς το Πεντάγωνο. Δηλαδή να προετοιμάζονται οι Αμερικανοί για μια κατάσταση κατ’ αρχήν μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία, όπου η Ελλάδα θα πιεστεί, η Ελλάδα θα νιώσει αν θέλετε άβολα. Και νομίζω δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και στην επίσημη δήλωσή του όσα μπορούν να ειπωθούν αυτά, μιλάει να πέσουν οι τόνοι» υπογράμμισε ο ίδιος.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ