16 Μαΐου 2022

Χιόνια μέχρι το Σύνταγμα φέρνει η “Ελπίδα”. Κλειστά τα σχολεία στην Αττική, μήνυμα από το 112 – Ο καιρός στην Ευρυτανία

Σε κλοιό ισχυρών κατά τόπους χιονοπτώσεων εισέρχεται από τα ξημερώματα της Δευτέρας (24/1) η ανατολική Ελλάδα. Σοβαρές πιθανότητες να ντυθεί στα λευκά έχει ακόμα και το κέντρο της Αθήνας. Στην Ευρυτανία, η «Ελπίς» πιθανόν θα δώσει ασθενείς χιονοπτώσεις στα νοτιοανατολικά του νομού, ενώ ολικός θα είναι ο παγετός το διήμερο 24-25/1.

Πού θα χιονίσει

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, αιτία για την επιδείνωση του καιρού είναι μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη και μέση τροπόσφαιρα, η οποία κινούμενη από χθες νοτιοανατολικά προς την Ελλάδα από την περιοχή της δυτικής Ρωσίας, θα εισέλθει στον ελλαδικό χώρο από τα βόρεια-βορειοανατολικά. Η κίνηση αυτής της διαταραχής θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου. Ο συνδυασμός της δημιουργίας του βαρομετρικού χαμηλού και της παράλληλης ανάπτυξης μιας έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας, λόγω της μεταφοράς πολύ κρύων αερίων μαζών στη μέση και κατώτερη τροπόσφαιρα πάνω από την περιοχή του Αιγαίου, θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων και χιονοκαταιγίδων.

Τα εντονότερα φαινόμενα που αναμένονται λόγω της παραπάνω αλληλουχίας ατμοσφαιρικών διεργασιών, θα επηρεάσουν:

Αρχικά τα νησιά του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής και τα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

Γρήγορα και έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας, πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες θα επηρεάσουν την Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.

Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.

Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα.

Ο συνδυασμός των ισχυρών αυτών χιονοπτώσεων με τις χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένονται, μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα σε μικρό χρονικό διάστημα στις οδικές αρτηρίες, καθώς μπορεί να σημειωθεί χιονόστρωση σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ο καιρός στην Ευρυτανία

Στην Ευρυτανία, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, τη Δευτέρα 24/1 πιθανή θεωρείται η εκδήλωση χιονοπτώσεων, ασθενούς ή μέτριας έντασης, στο ανατολικό – νοτιοανατολικό τμήμα του νομού (Άγιος Νικόλαος, Κρίκελλο, Δομνίστα κ.α.). Όπως όλα δείχνουν, θα χιονίσει πρόσκαιρα και στην πόλη του Καρπενησίου, ωστόσο τα φαινόμενα δεν αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα.

Δεδομένο είναι το τσουχτερό κρύο. Τόσο τη Δευτέρα όσο και την Τρίτη, σε πολλές περιοχές της Ευρυτανίας θα επικρατήσει ολικός παγετός, δηλ. η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει το μηδέν. Ήδη πάντως από την Τρίτη (25/1) ο καιρός θα έχει βελτιωθεί και βαθμιαία η ηλιοφάνεια θα επιστρέψει.

Τη Δευτέρα (24/1) τα σχολεία στην Ευρυτανία θα ανοίξουν στις 9, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Μήνυμα από το 112

Εξάλλου, μήνυμα μέσω του 112 έστειλε η Πολιτική Προστασία προειδοποιώντας τους πολίτες για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην περιοχή τους το επόμενο 48ωρο. Το μήνυμα εστάλη ανέφερε: «Προειδοποίηση για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην περιοχή σας, το επόμενο 48ωρο. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών». Εστάλη στους κατοίκους της Μαγνησίας, των Σποράδων, της Φθιώτιδας, της Εύβοιας, των Βορείων Κυκλάδων, της Λήμνου, περιοχών της Αττικής.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ολοκληρώθηκε ευρεία συντονιστική σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του 112 και η αποστολή μηνύματος, όπου κριθεί απαραίτητο, προς τους πολίτες με τις απαραίτητες οδηγίες και συστάσεις για το έντονο καιρικό φαινόμενο.

Κλειστά τα σχολεία στην Αττική

Κλειστά σε όλη την Αττική θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης μετά από διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, τους αντιπεριφερειάρχες, τους δημάρχους και τους εμπλεκόμενους φορείς, σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΣ» και αξιολογώντας όλα τα δεδομένα, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών προχώρησε στην απόφαση, για προληπτικούς λόγους και την ασφάλεια μαθητών και καθηγητών, της διακοπής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική το επόμενο διήμερο 24 και 25 Ιανουαρίου 2022. 

Με στοιχεία από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΑΑ / METEO.GR

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ