Το απόγευμα της Παρασκευής (10/3) παρουσιάζεται στην Αθήνα το βιβλίο του ιστορικού Γιάννη Γιαννόπουλου

«Η Ευρυτανία στη διαδρομή της ευρύτερης εθνολογικής σύνθεσης και διοικητική οργάνωσης»: Στην Αθήνα η βιβλιοπαρουσίαση, στις 10/3/23

Το απόγευμα της Παρασκευής (10/3) παρουσιάζεται στην Αθήνα το βιβλίο του ιστορικού Γιάννη Γιαννόπουλου

Οι φίλοι των ΓΑΚ Ευρυτανίας και το Ίδρυμα Γαζή – Τριανταφυλλόπουλου πραγματοποιούν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού δρ. Γιάννη Γιαννόπουλου «Η Ευρυτανία στη διαδρομή της ευρύτερης εθνολογικής σύνθεσης και διοικητικής οργάνωσης», μια έκδοση του Ιδρύματος Γαζή-Τριανταφυλλόπουλου.

Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, και ώρα 18:30 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα Διαλέξεων, οδός Ακαδημίας 50 & Ασκληπιού)

“Πρόκειται ίσως για ό,τι πληρέστερο βιβλιογραφικά έχει εκδοθεί για την Ευρυτανία και την Ιστορία της, καθώς ο έμπειρος ιστορικός συνοψίζει πολύ όμορφα μέσα στις σελίδες του ό,τι έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής για την Ευρυτανία. Συμπληρώνει δε το παζλ με τη δημοσίευση για πρώτη φορά όλων των χωριών που απαντήθηκαν σε φορολογικά κατάστιχα πριν από έξι αιώνες…”, γράφει ο Γιάννης Δημητρίου, εκ των συντονιστών της εκδήλωσης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμούς από την Καλλιόπη (Κέλλυ) Μπουρδάρα, Πρόεδρο «Φίλων ΓΑΚ Ευρυτανίας», τον Γιάννη Καραχοντζίτη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Γαζή -Τριανταφυλλόπουλου και την Αμαλία Παππά, Αν. Γενική Διευθύντρια ΓΑΚ, καθώς και ομιλίες από τους: Παναγιώτη Τσούκα, Σύμβουλο της Επικρατείας, Δημοσθένη Αγραφιώτη, Ομότιμο Καθηγητή Κοινωνιολογίας ΕΣΔΥ και Γιώργο Κόκκινο, δρ Ιστορίας, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ακόμη, θα γίνει ανάγνωση επιλεγμένων αποσπασμάτων από τη Μαρία Παναγιωτοπούλου, προϊσταμένη ΓΑΚ Ευρυτανίας. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα αναλάβουν οι: Γιάννης Δημητρίου και Σπυριδούλα Σβερώνη, μέλη του Δ.Σ. των “Φίλων των ΓΑΚ Ευρυτανίας”.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Γ. Δημητρίου (τηλ. 6981007144).

Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023, ώρα 18:30

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, )Αίθουσα Διαλέξεων), Ακαδημίας 50 & Ασκληπιού.

Στην περίληψη του βιβλίου, διαβάζουμε:

Το 1833, ένα έτος μετά τη χάραξη των ηπειρωτικών ελληνοθωμανικών συνόρων, περισσότεροι από 150 οικισμοί των επαρχιών Καρπενησίου και Αγράφων αποτέλεσαν μία από τις 42 επαρχίες του Ελληνικού κράτους. Η Αντιβασιλεία έδωσε τότε αρχαία ελληνικά ονόματα στους νομούς, στις επαρχίες, στις πρωτεύουσές τους και στους δήμους. Το όνομα Ευρυτανία ήταν μια δεύτερη επιτυχέστερη επιλογή που επικράτησε το 1840. Τον 20ό αιώνα τα ξενόγλωσσα τοπωνύμια -ένας μεγάλος αριθμός- αντικαταστάθηκαν με ελληνικά.

Στους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους, προκύπτουν ζητήματα σχετικά με την εθνολογική σύνθεση της περιοχής, όλου του ευρύτερου χώρου που υπερβαίνει ακόμη και τον σημερινό ελληνικό. Οθωμανικά κατάστιχα του 15ου αιώνα, και μεταγενέστερα, τα οποία διασώζουν πολλά γνωστά ως σήμερα ονόματα οικισμών, μας επιτρέπουν να αναχθούμε στο απώτερο παρελθόν, ως τον 7ο αιώνα μ.Χ.

Μια άλλη σταθερά, το ορεινό ελάχιστα παραγωγικό τοπίο, καθόρισε την οργάνωση της ζωής σ’ όλη τη προνεωτερική εποχή. Παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες, η Ευρυτανία παρουσίασε αύξηση του πληθυσμού της ως το 1940, αλλά από τη δεκαετία του 1950 η αγροτική έξοδος πήρε μαζικό χαρακτήρα. Ο εκσυγχονισμός άρχισε να φτάνει με πολύ αργά βήματα, που δεν ήταν αρκετά, όταν ο ενεργός πληθυσμός κατευθύνθηκε σε πόλεις του εσωτερικού και σε μακρινές υπερπόντιες χώρες.

Η Ευρυτανία διανύει πλέον μια άλλη φάση της ιστορίας της. Την καθιστούν ελκυστική η οικολογική καθαρότητα, η αισθητική του βουνού, η διαφορετική αίσθηση του χρόνου, η πολιτισμική της ιδιαιτερότητα. Ωστόσο, όλα αυτά δεν αρκούν. Δεν συνοδεύονται από θέσεις απασχόλησης. Ο πληθυσμός εξακολουθεί να φθίνει.

«Η Ευρυτανία στη διαδρομή της ευρύτερης εθνολογικής σύνθεσης και διοικητική οργάνωσης»: Στην Αθήνα η βιβλιοπαρουσίαση, στις 10/3/23

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα