15 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Όλγα Γεροβασίλη στην ΕΡΤ: Η κυβέρνηση αρνείται να δώσει «έδαφος» για να υπάρξει σύγκλιση στα εθνικά ζητήματα

«Έχω δεχθεί ένα πόλεμο λάσπης», δήλωσε εξαρχής η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, αναφορικά με το ασυμβίβαστο του βουλευτικού αξιώματος παράλληλα με επαγγελματική δραστηριότητα, που ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, το βράδυ που είχε φιλοξενηθεί εξίσου στο κεντρικό δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ. Η κ. Γεροβασίλη μίλησε για τα ζητήματα που βρίσκονται στο κέντρο της επικαιρότητας, όπως τις ερχόμενες εκλογές, τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου για τις παρακολουθήσεις καθώς επίσης και για την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.
Αναφορικά με το ασυμβίβαστο, είπε: «Είχα ασυμβίβαστο με τη βουλευτική ιδιότητα, την πρώτη περίοδο εκλογής μου, το 2012-2015, διότι ήμουν γιατρός. Λειτουργούσα ιατρείο που εξυπηρετούσε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Αυτή ήταν η κατηγορία. Προφανώς είχα φροντίσει να ξέρω αν υπάρχει ασυμβίβαστο στη βουλευτική μου ιδιότητα. Έχω λοιπόν τρεις γνωμοδοτήσεις από τότε του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, της Νομικής Υπηρεσίας, του κ. Φλογαΐτη, του κ. Ακρίτα Καϊδατζή, τις οποίες έχω καταθέσει και σε πρακτικά της Βουλής, σε επίκαιρη ερώτηση που έγινε κάποια στιγμή, οι οποίες λένε το εξής απλό και το σημαντικότερο: ότι υπάρχει και δικαστική απόφαση από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Είχε προσφύγει επιλαχών βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σε βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας το 2007, επίσης καρδιολόγο, που ο ίδιος έβλεπε ασθενείς ΕΟΠΥΥ και το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έβγαλε και απόφαση η οποία λέει ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο, διότι ο γιατρός βλέπει τον ασφαλισμένο και ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τον ασφαλισμένο επειδή πήγε στο γιατρό».

«Σεισμός» από την γνωμοδότηση Ντογιάκου για την αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ – Σφοδρή η αντίδραση της αντιπολίτευσης

«Δεν είχε τέτοια αρμοδιότητα (ο κ. Ντογιάκος), διότι η ΑΔΑΕ είναι ανεξάρτητη αρχή και στην προκειμένη περίπτωση, συνταγματική», είπε η κ. Γεροβασίλη, σχετικά με τη γνωμοδότησή του για τις παρακολουθήσεις, συνεχίζοντας: «Η απροκάλυπτη παρέμβαση του κ. Ντογιάκου, ως μη όφειλε, ως μη έχων αρμοδιότητα – δεν ιδιωτικοποιείται η εισαγγελική λειτουργία στην Ελλάδα – απαντάμε με γνωμοδότηση προς την Comote, η οποία απευθύνει το ερώτημα. Δεν είχε τέτοια αρμοδιότητα, διότι η ανεξάρτητη αρχή, η ΑΔΑΕ, στην προκειμένη περίπτωση είναι μια συνταγματική ανεξάρτητη αρχή. Ο ρόλος της ξεκινάει και τελειώνει με τις αρμοδιότητες που της δίνει το Σύνταγμα της χώρας. Και βεβαίως το Σύνταγμα της χώρας υπάρχει, ούτως ώστε η νομοθεσία να προσαρμόζεται με το Σύνταγμα και όχι να ερμηνεύουμε κάθε φορά το Σύνταγμα με τον νόμο που βολεύει».

Τόνισε δε ότι «ο κ. Ντογιάκος παραβίασε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης σε σχέση με την Ανεξάρτητη Αρχή». «Όμως είμαι βέβαιη ότι η ανεξάρτητη Αρχή θα κάνει τη δουλειά της, όπως απορρέει από το Σύνταγμα, όπως απορρέουν οι αρμοδιότητες και η αντιπολίτευση – εκτιμώ και τα άλλα κόμματα – θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, ούτως ώστε να μην παραδώσουμε στις επόμενες γενιές λιγότερη δημοκρατία, επειδή ο κύριος Μητσοτάκης θεωρεί τη χώρα ιδιοκτησία του».

Η κ. Γεροβασίλη, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν είδε κάποια κίνηση (παραίτηση) από τον πρωθυπουργό απέναντι στα «σκάνδαλα», με τον κ. Κουβαρά να φέρνει στην συζήτηση την τραγωδία στο Μάτι. «Μπορείτε να το πείτε αδυναμία αντιμετώπισης, μπορείτε να το πείτε όπως θέλετε αλλά σκάνδαλο του Τσίπρα δεν θα το πείτε. Είναι άλλης τάξης θέματα. Πάρα πού σοβαρό αλλά άλλης τάξεως. Τότε παραιτήθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο έχων την αρμοδιότητα και ο αρχηγός της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Άσχετο που αρχηγός της αστυνομίας, ο παραιτηθείς για το θέμα Μάτι, στη συνέχεια αναβαθμίστηκε στη θέση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Υπάρχει ανησυχία για πιθανή κίνηση της Τουρκίας κατά της Ελλάδος, μέσω προεκλογικής περιόδου. Θα δεχόσασταν να παραμείνουν στις θέσεις τους σε υπηρεσιακή κυβέρνηση Δένδιας και Παναγιωτόπουλος;

«Αυτά θα κριθούν στην ώρα τους. Είναι σενάρια. Απέχουμε από τις εκλογές όπως φαίνεται.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει επανειλημμένα στο δημόσιο λόγο, τη σύγκληση και τη συζήτηση των αρχηγών των κομμάτων της χώρας για να αναλυθούν, για να συζητηθούν και για να ενημερώσει ο πρωθυπουργός τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου για τα μεγάλα μας εθνικά ζητήματα».

Κλείνοντας, η κ. Γεροβασίλη δήλωσε: «Τα εθνικά ζητήματα τα έχουμε αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα, παρόλο που η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να μας αποτρέψει από αυτόν τον δρόμο: Μυστική διπλωματία, να μαθαίνουμε το τι συμβαίνει στα εθνικά μας θέματα από Μέσα ή υπουργούς του εξωτερικού και όχι από τον πρωθυπουργό της χώρας. Η κυβέρνηση αρνείται να δώσει έδαφος προκειμένου να υπάρχει σύγκλιση στα εθνικά ζητήματα. Έχουμε συνταχθεί και υποστηρίζουμε μέχρι σήμερα τις πάγιες εθνικές αρχές τις αρχές της χώρας μας για τα εθνικά ζητήματα. Κριτικάρουμε όταν η κυβέρνηση φεύγει από αυτές τις γραμμές και μένουμε εκεί. Άρα εμείς δεν εργαλειοποιούμε τέτοια ζητήματα και θα ήταν καλό να μην τα εργαλειοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης και να μην εκφοβίζει τον ελληνικό λαό ότι “ελάτε εδώ να συνταχθούμε διότι απειλείται η χώρα από τον Ερντογάν”».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ