3 Δεκεμβρίου 2022

ΜΕΝΟΥ

Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ: «Μην ξεχνάτε τους άλλους»

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να «πάρουν μαθήματα» από την υποδοχή με ανοικτές αγκάλες των εκτοπισμένων Ουκρανών και να ανοίξουν τις πόρτες τους σε άλλους πρόσφυγες, την ώρα που οι ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως αυξάνονται, κάλεσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιπο Γκράντι σε συνέντευξή του στο AFP.

«Μην ξεχνάτε τους άλλους!», δήλωσε ο Γκράντι χθες Τετάρτη από το Παρίσι όπου βρίσκεται. Σήμερα πρόκειται να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να συζητήσουν την ανθρωπιστική αντίδραση στις διάφορες συγκρούσεις που προκαλούν τον εκτοπισμό πληθυσμών.

Ο Ιταλός διπλωμάτης επεσήμανε ότι ο Μακρόν «έχει συνειδητοποιήσει» ότι η προσπάθεια υποδοχής των 100.000 Ουκρανών που έχουν φτάσει στη Γαλλία από τον Μάρτιο δεν θα πρέπει «να καταδικάσει την ανθρωπιστική απάντηση σε άλλες κρίσεις».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε λιγότερα στους Ουκρανούς. Όλος ο κόσμος κατανοεί για ποιο λόγο φεύγουν. Αλλά άλλοι πρόσφυγες επίσης φεύγουν για να γλιτώσουν από τις βόμβες. Ο τρόμος που νιώθουν, τα δεινά που προκαλεί ο πόλεμος στους αμάχους, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν τις ίδιες επιπτώσεις στην Ουκρανία, τη Συρία, την Υεμένη και αλλού», υπογράμμισε ο Γκράντι, ζητώντας «να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για τους άλλους».

«Οι πόροι δόθηκαν κατά προτεραιότητα για την ουκρανική κρίση», συνέχισε ο Ύπατος Αρμοστής. «Τώρα πρέπει να τους εκμεταλλευθούμε» για άλλες περιοχές που βρίσκονται σε κρίση και οι οποίες δυσκολεύονται να λάβουν την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Η προσωρινή προστασία που έδωσε η ΕΕ στους πρόσφυγες από την Ουκρανία «θα πρέπει να αποτελέσει μάθημα», έκρινε ο ίδιος. «Δείξαμε ότι είναι εφικτό, οπότε ας το κάνουμε».

Κλιματική αλλαγή

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, ο Γκράντι ανέφερε «οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται ήδη αισθητές με τον πιο ακραίο τρόπο, όπως με τις πλημμύρες στο Πακιστάν που προκάλεσαν τον εκτοπισμό εκατομμυρίων, περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των συγκρούσεων. Αυτό το μίγμα παραγόντων σίγουρα θα αυξήσει τον αριθμό των εκτοπισμένων», εκτίμησε ο Γκράντι.

«Μύθος»

Η ουκρανική κρίση βοήθησε να καταρριφθεί «ο μύθος σύμφωνα με τον οποίο η Ευρώπη είναι γεμάτη, ότι δεν μπορεί να δεχθεί πλέον κανέναν, κάτι που ακούγαμε συχνά τα προηγούμενα χρόνια».

Όταν η κοινή γνώμη στη Δύση, «την οποία εξακολουθούμε να χαρακτηρίζουμε εχθρική προς τους πρόσφυγες, κατανοήσει τη σύνδεση μεταξύ του πολέμου, της βίας, του εκτοπισμού και της φυγής, θα είναι πολύ πιο εύκολο να δεχθεί ότι οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη προστασίας». καταλήγει ο αρμοστής του ΟΗΕ.

ΠΗΓΕΣ:ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Generated by Feedzy