29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Άγραφα / Αποκαθίσταται η βατότητα του μονοπατιού προς την Τρύπα της Όσκλιανης, το… Πανταβρέχει των Αγράφων (vid)

Η συντήρηση των μονοπατιών της Ευρυτανίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα προς τον σκοπό της προβολής και ανάδειξης των εναλλακτικών δραστηριοτήτων στη Φύση.

Άγρια και δυσπρόσιτα, τα Άγραφα κρύβουν καλά φυλαγμένα πολλά σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Ένα απ’ αυτά είναι η «Τρύπα της Όσκλιανης» του Αγραφιώτη, μια μικρογραφία, θα έλεγε κανείς, του περίφημου «Πανταβρέχει» στον Κρικελλόποταμο, που μάλλον λίγοι γνωρίζουν -και ακόμα λιγότεροι επισκέπτονται. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα στένωμα μερικών δεκάδων μέτρων του ποταμού Αγραφιώτη (κοντά στη διασταύρωση για τα χωριά Άγραφα και Επινιανά), όπου από τα βράχια αναβλύζουν αδιάκοπα όγκοι νερού, ενώ έχουν γιγαντωθεί και κρέμονται υδροχαρή, καταπράσινα φυτά.

ΒΙΝΤΕΟ

Για να φθάσουμε εκεί, οδηγούμε με κατεύθυνση τα Άγραφα και τέσσερα (4) χιλιόμετρα πριν από το χωριό ο δρόμος διακλαδίζεται. Επιλέγουμε την αριστερή κατεύθυνση, προς τα Επινιανά. Σε 150μ από εκεί υπάρχει ξύλινη χειροποίητη ταμπέλα που γράφει «Προς Τρύπα – Όσκλιανη».

Ωστόσο, από το 2018 το μονοπάτι έχει καταστεί απροσπέλαστο, καθώς λόγω εργασιών στον κεντρικό δρόμο, καλύφθηκε από όγκους χώματος, βράχων και μπάζα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διάσχισή του.

Όπως ενημερώνει ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, σύντομα το μονοπάτι προς την «Τρύπα της Όσκλιανης» θα είναι ξανά προσπελάσιμο, καθώς ήδη συνεργεία του δήμου άρχισαν τον καθαρισμό στο σημείο· οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου 10 ημέρες,

Γράφει ο δήμαρχος Αγράφων: «Η καλή είδηση της ημέρας… Μετά την βελτίωση του μονοπατιού τού φαραγγιού των Επινιανών που έγινε ανάθεση και ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, από χθες συνεργεία του Δήμου Αγράφων με επιβλέποντα τον Αντιδήμαρχο Ηλία Μάκκα έχουν ήδη ξεκινήσει και δουλεύουνε για να φτιάξουν το μονοπάτι της ‘Οσκλιανης, ενός πανέμορφου τόπου και αρκετά ταλαιπωρημένου. Τέσσερα χιλιόμετρα πριν από το χωριό των Αγράφων με κατεύθυνση προς τα Επινιανά και ακολουθώντας το μονοπάτι, θα φτάνουμε με ασφάλεια σε περίπου δέκα μέρες στο Φαράγγι της Τρύπας Όσκλιανης του Αγραφιώτη ποταμού, ένα μάλλον άγνωστο στους περισσότερους ευρυτανικό φαράγγι με εντυπωσιακά καταρρακτάκια (…)».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ